Co roku przygotowuję różne przetwory na zimę. Zawsze mam w domu pomidory, z których robię pyszną zupę. Nic tak nie smakuje dobrze w zimie, jak zupa z letnich pomidorów. Po pomidorach zaczynam robić buraczki i paprykę konserwową, którą najbardziej lubi męska część mojej rodziny.
Owocowymi przetworami zajmują się moi Teściowe. Zawsze mamy zapas jagód, malin, soków i innych pysznych rzeczy. Robią je z myślą o Ani, ale oczywiście my również je spożywamy. To jest najlepszy dodatek do gofrów lub lodów.
W tym roku do robienia przetworów włączył się mój Tata. Zrobił pyszne powidła śliwkowe i tak mi zasmakowały, że kilka słoików zrobiłam sama. Poniżej znajdziecie przepis na pyszne powidła. Musicie je zrobić, ale przygotujcie się na to, że nie robi się ich szybko. Warto się jednak poświęcić, bo smak jest obłędny i każdy domownik doceni Waszą pracę.
PRZEPIS NA POWIDŁA JAK U NASZYCH BABĆ
Nasze Babcie robiły powidła w tradycyjny sposób, nie dodawały sztucznych składników, ulepszaczy i nie dodawały cukru. Przygotowanie powideł śliwkowych trwało kilka dni. Mój Tata również w taki sposób zrobił swoje powidła i wyszły pyszne.
W internecie znajdziecie pełno przepisów , ale ten który znajdziecie poniżej jest najlepszy. Musicie mi uwierzyć 🙂
Składniki:
- 4 kg dojrzałych śliwek węgierek, najlepsze są takie dojrzałe z pomarszczoną skórką
- garnek (Magda Gessler poleca garnek miedziany :), ale zwykły wystarczy)
- drewniana łyżka
- na kg śliwek dodałam 1 łyżkę do herbaty cukru brązowego
JAK ZROBIĆ POWIDŁA ŚLIWKOWE KROK PO KROKU
Śliwki należy umyć i wyciągnąć z nich pestki. Włóż je do garnka i na małym ogniu zacznij je gotować. Początkowo śliwki puszczą ogromną ilość wody i należy je gotować bez przerwy 3 godziny. Od czasu do czasu mieszaj, by nie przywarły do garnka. Po 3 godzinach ostaw je bez przykrycia do ostygnięcia. Czekaj do następnego dnia i czynność powtórz. Każdego dnia śliwki gotuj na małym ogniu 3 godziny.
3 dnia,gdy śliwki osiągną odpowiednią konsystencję, włóż je do słoika i pasteryzuj ok. 10-15 minut. Powidła są gotowe, gdy płatamy spadają z łyżki – są bardzo gęste.
Wiem, że przygotowanie powideł jest czasochłonne, ale tak naprawdę najwięcej czasu musisz stać przy garnku 3 dnia. Powidła są już wtedy gęste i mogłyby się przypalić na dnie garnka.
Powidła są dla mnie najlepszym dodatkiem do naleśników lub gofrów 🙂
Kto robił w tym roku powidła śliwkowe?
0 Responses
pysznie!
Dziekuje!