To już ostatni moment na to, by przygotować jakiekolwiek przetwory na zimę. U mnie w domu pełno jest już gotowych słoików z pomidorami na zupę, suszonymi pomidorami, papryką konserwową i burakami. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje domowe buraczki.
Ania Lewandowska na swojej stronie Healthy Plan by Ann publikuje wiele przepisów, ucząc nas zdrowego odżywiania. Ma swoich zwolenników i przeciwników, ale ja lubię ją tak samo jak Ewę Chodakowską.
Znalazłam u niej przepis na sok z burakiem. Czytamy, że burak jest wyjątkowo bogaty w kwas foliowy i jest naturalnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, usuwa toksyny z organizmu i odkwasza (odczyn zasadowy), oczyszcza nasze jelita, wątrobę oraz układ trawienny. Burak poprawia samopoczucie, wprawia nas w lepszy nastrój!!! Dodatkowo jest źródłem żelaza i zwalcza anemię oraz nadmierne zmęczenie.Odgrywa kluczową rolę w metabolizowaniu białka, tłuszczy i węglowodanów.
Potrzebujemy:
– 3 kg buraków (ok 9 dużych),
– 3-5 papryk czerwonych,
– 3-4 średnie cebule,
– 1/2 szklanki cukru (można mniej),
– 1 łyżka soli,
– 1/2 litra wody,
– 1/2 szklanki octu.
Przepis:
Buraki gotujemy tak by były miękkie. Gdy ostygną trzemy je w wiórki. To samo robię z papryką i cebulą. Wodę, cukier, sól oraz ocet należy zagotować, dodać paprykę z cebulą i chwilę gotować. Dodać buraki i gotować ok. 5 min.
Wkładamy buraki do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut i gotowe. Zachęcam Was do zrobienia buraczków na zimę. Buraki kosztują tylko. 1 zł /kg 🙂
2 Responses
test