Pomidory w słoikach- przygotowania do zimy

Autor

Kinga Petrus

Od lat przygotowuję te same przetwory na zimę – buraczki, pomidory oraz paprykę konserwową.
Post o papryce konserwowej już był – TUTAJ. Mężczyźni ją uwielbiają, więc szczerze Wam ją polecam.

 

Przepis na pomidory jest prosty. Dzisiaj kupiłam ok. 5-6 kg pomidorów. Umyłam kilka litrowych słoików i zaczęłam kroić pomidory. Kroję je na połówki, w ćwiartki lub ósemki. Układanie w słoikach zaczynam od tych największych.
Wycinam środek, bo on nie jest potrzebny.
Następnie dodaję łyżkę soli, zalewam wodą. Pasteryzuję 20-30 minut i gotowe.
Pasteryzacja polega na tym, że zakręcone słoiki (nakrętką do góry) wkładam do chłodnej wody i od memtntu zagotowania, gotuję 20-30 minut.
Po tym czasie słoiki wyjmuję i odwracam. Czasem zdarzy się, że ze słoika wyleje się odrobina wody – nie przejmujcie się, po chwili przestaje i zakrętka jest zasysana. Czekamy, aż słoki wystygną i odwracamy. Obserwujemy 2-3 dni czy nic się nie dzieje, np. czy nie wybrzusza nam zakrętki, co oznacza, że była źle zakręcona i trzeba ponownie słoik zakręcić lub całkiem wymienić zakrętkę. Taki słoik ponownie pasteryzujemy.

 

Zupa pomidorowa zimą, z letnich pomidorków, jest przepyszna 🙂

PRZEPIS

W zimie zupę robię z dwóch słoików. Wlewam całość z wodą do garnką i lekko gotuję, by pomidory byly miękkie. Następnie czekam aż wystygnie (by nie stępić ostrzy) i blenduję. Potem przecieram przez sitko, na którym zostają pestki i kawałki skóry. Dodaję jeden ząbek czosnku, wywar lub po prostu rosół. Ilość rosołu uzależniona jest od waszych upodobań smakowych. Ja dolewam trochę i sprawdzam smak, by była bardziej pomidorowa niż rosołowa 🙂

Smacznego 🙂

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

11 Responses

  1. silver pisze:

    I ja muszę zacząć przygotowania do zimy:) Podoba mi się Twój blog, fajnie piszesz, ciekawe dajesz porady, zostanę tu chyba na dłużej:)

  2. Silja pisze:

    Prosty i ciekawy przepis, muszę wypróbować. 🙂 Ja z kolei wczoraj marynowałam paprykę.

  3. Anonymous pisze:

    zalewasz wodą ciepła, zimną, przegotowaną czy kranówką? a pomidory ze skórką?

  4. K.B. pisze:

    Wodę z kranu, podczas pasteryzacji ona się zagotuje i pozbędziemy się jakichkolwiek bakterii. Zawsze tak robię i nie mam problemu z pomidorami.

  5. My Home IKEA pisze:

    Zapraszamy do siebie :)http://myhomeikea.blogspot.com/Artykuły sklepu Ikea !!Zapraszamy do obserwowania, wkrótce konkursy,candy i super nagrody !!Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia 🙂

  6. Kucyk92 pisze:

    łyżka soli na litrowy słoik, tak?

    1. w sumie to ja daję łyżeczkę do herbaty, tak jedna na litrowy słoik

  7. Kucyk92 pisze:

    łyżka soli na litrowy słoik, tak?

    1. Kinga pisze:

      w sumie to ja daję łyżeczkę do herbaty, tak jedna na litrowy słoik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Warto przeczytać
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem