Bardzo lubię paprykę konserwową, ale taką którą sama przygotowuję. Ceny papryki wahają się od 2-4 zł / kg.
Zanim zaczniemy przygotowywać zalewę musimy umyć słoiki. Najlepiej w zmywarce, w wysokiej temperaturze. Można je również wyparzyć w piekarniku.
- 5 szklanek wody
- 0,5 szklanki octu 10 %
- 0,5 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- 10 kulek ziela angielskiego
- 1,5 łyżeczki soli
- 12 ziaren pieprzu
- 4-5 liści laurowych
- 1,5 łyżeczki gorczycy
Całość mieszamy w garnku i gotujemy przez 5 minut (od zagotowania wody).
Kroimy paprykę na kawałki, wkładamy do słoika, a następnie wlewamy przygotowaną zalewę.
Cały czas mieszamy zalewę w garnku, aby woda nie oddzielała się od oleju. Następnie słoiczki pasteryzujemy od 5 min.
Zrobiłam w sumie 6 słoiczków z tej zalewy i tylko czekam, aż będzie gotowa i podam do obiadu. To naprawdę nie jest czasochłonne więc Wam polecam 🙂
4 Responses
Mnie smakuje tylko świeża papryka, więc nie zabieram się za przetwory.
Gotowanie papryki w słoiku 20 min. to przesada, komu smakuje taka papka? 2-3 minuty to najlepszy czas, wychodzi super chupiąca.
Robię już 3 rok i jeszcze nie zrobiła mi się papka tylko super dobra papryka. Pasteryzacja polega na dłuższym gotowaniu Anonimie
Kocham surowa paprykę ! Moze kiedys spróbuje twój przepis 😀