Prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam drożdżowe bułeczki na śniadanie. Powodem był brak chleba, po który nikt nie miał siły jechać.

Przyznam się Wam, że nigdy nie piekłam w domu chleba ani bułek na śniadanie. Dostawałam od Was wiele wiadomości, w których pisaliście mi, że zawsze macie drożdże w domu na wypadek braku chleba. Ja też zawsze mam drożdże i zapas mąki, ale byłam chyba za leniwa i wydawało mi się, że to długo trwa.

Poszukałam przepisów w internecie i w książkach, których mam bardzo dużo. Trochę je zmodyfikowałam, uprościłam i tak powstał mój przepis.

Do zrobienia 6 bułek potrzebujecie:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam szklanki o pojemności 300 ml)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25-30 g świeżysz drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Z drożdży przygotowuję rozczyn dokładnie tak jak radzi Dorota TUTAJRozczyn przygotowany jest z 1/4 szklanki mleka, więc pozostaje nam jeszcze dodać do całości połowę szklanki, by uzyskać 3/4 szklanki mleka.

Sama mam w domu robot kuchenny, który usprawnia mi robotę przy wyrabianiu ciasta. Jeśli nie macie sprzętu, to ciasto możecie wyrobić ręcznie w misce.

Wszystkie powyższe składniki trzeba połączyć. Wyrobione ciasto należy podzielić na 6 części i uformować z nich bułki. Należy je ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i zostawiamy na 20 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Przed włożeniem ich do piekarnika warto je nasmarować mlekiem i jak lubicie posypać sezamem.

Wkładamy bułki do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż się zarumienią, dlatego po 15 minutach warto zaglądać do piekarnika i sprawdzać.

prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

Bułeczki wyszły pyszne i chrupiące. Idealne do niedzielnego, rodzinnego śniadania. Koszt zrobienia takich bułek to może 1 zł, gdy koszt jednej bułki w sklepie to 35 gr – 1 zł.

prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

Pomijając aspekty ekonomiczne, warto wspomnieć o tym, że takie bułki nie zawierają konserwantów, spulchniaczy i innych składników, które znajdziemy w bułkach ze sklepów.

prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

WERSJA NA THERMOMIX

Edytuję ten wpis w czerwcu 2020.

Jestem od 1,5 roku użytkownikiem Thermomix, aktualnie używam najnowszej wersji TM6. Mam dostęp do wielu przepisów dzięki platformie http://cookidoo.pl, ale w sprzęcie możemy wykorzystywać przepisy, które doskonale znamy i lubimy.

Żeby wykonać ten przepis w Thermomix TM6 należy wrzucić wszystkie składniki do urządzenia, wybrać funkcję „CIASTO”.

Następnie należy ustawić 3 min i wyrobić ciasto na bułki.

Dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich bułeczki. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 50 stopni, termoobieg, 15 min.

Po tym czasie, gdy bułki urosną, wyciągamy je i nacinamy. Smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Wkładamy do piekarnika, ustawiamy 200 stopni i pieczemy 20 min lub do momentu uzyskania brązowego koloru – każdy lubi inaczej. Niektórzy wolą bardziej wypieczone bułki inni miej.

Skusicie się na przygotowanie takich bułek w domu? Teraz wiem, że częściej będę je sama robiła i będę szukała innych przepisów, którymi chętnie się z Wami podzielę. Warto jeść zdrowo.

Przygotowanie tych bułek nie zajmuje dużo czasu, a można je zrobić wieczorem, by na rano były już gotowe do śniadania.

Kto upiecze bułki z mojego przepisu?

52 odpowiedzi na “Prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie”

  1. MK pisze:

    Witam. Czy do rozczynu trzeba dodać cukier ?

  2. No to bułki będą upieczone na święta – wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam piec bułki na kolację wigilijną i święta 🙂

  3. Angelika pisze:

    Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis! – bułeczki wyglądają smakowicie! 🙂

  4. Agnieszka pisze:

    Właśnie się pieką, pachną cudownie. Mam nadzieję że smak też taki będzie 🙂

  5. Agnieszka pisze:

    Wyszły przepyszne. Bardzo polecam przepis😁

  6. itz.Oliwiæ pisze:

    Muszę wypróbować ten przepis. Jeżeli wyjdzie to może poczęstuje klasę na rozpoczęcie roku. Jest nas 24 więc po prostu zrobię malusieńkie. Mam nadzieję, że będą smakować😘

  7. Anula pisze:

    Banalnie prosty przepis i to jest najfajniejsze. Kolejną porcję będę robić z dzieciakami, niech się uczą.

  8. Lila pisze:

    Właśnie przymierzam się do pieczenia,tydzień temu piekłam z proszkiem,bo zabrakło chleba w niedzielę.Wiem,że na drożdżach są zdrowsze,zobaczymy.

  9. Gk pisze:

    Bułki wspaniałe. Polecam!

  10. Ola pisze:

    Mega, mega, mega 🙂 troszkę upierdliwe wyrabianie ciasta ręka, ale wyszły przepyszne. Zapisuję na stałe w nasze menu 🙂 dziękuję

  11. Ewa pisze:

    Czy drożdże suche zamiast zwykłych można dodać, bo nigdzie nie ma do kupienia 😟jeśli tak to ewentualnie ile?

  12. Ania pisze:

    A można jako chleb upiec z tego przepisu? Bo bułeczki są przepyszne

  13. Magada pisze:

    Robiłam bułeczki przed chwilą i już zniknęły z talerza…. Przepyszne

  14. Beata pisze:

    Czy do przepisu można użyć suchych drożdży zamiast świeżych? Proces przygotowania rozczynu wygląda wtedy tak samo?

  15. Monika pisze:

    Buleczki sie robia ale dodalam slonecznik zobaczymy co wyjdzie☺

  16. Monika pisze:

    Czy jak zrobię bułki wieczorem rano będą też ok?

  17. Iza pisze:

    Czy można dodać suche drożdże?

  18. Aga pisze:

    Pyszne. Piekłam pierwszy raz. Ciasto można urobić jedną ręką:) Następnym razem muszę zastosować podwójną ilość składników . Bułki za szybko zniknęły

  19. TB pisze:

    Czy można dodać część mąki pełnoziarnistej? Jeśli tak, czy wtedy trzeba dodać wiecej mleka?
    Pozdrawiam

  20. Krzysztof pisze:

    Super przepis. Bułeczki wyszły wysmienite

  21. Krzysztof pisze:

    Super bułeczki. Wprawdzie całą operacja trochę czasochłonna ale polecam

  22. Kasiek pisze:

    A można sobie przygotować ciasto wieczorem by tylko rano upiec?

  23. dorota pisze:

    dziekuje serdeczni pani Kingo za przepis na buleczki sa proste w zrobieniu a jakie pyszne
    zycze duzo zdrowka i smacznego jajka na swieta!!!

  24. Iwona pisze:

    Witam.Kiedy robi się to nacięcie? Moje buły zaraz idą do piekarnika 🙂

  25. Magdalena pisze:

    Super przepis! Piekę już 4 raz i Rodzinka jest zachwycona! Rzeczywiście trzeba kontrolować czas, u mnie już po 15-20 minutach bułeczki są gotowe. Bardzo dobrze i przejrzyście opisane czynności jakie należy wykonać. Dziękuję ❤❤❤

  26. WIOLKA pisze:

    Najlepszy przepis! Bułeczki są świetne.
    Pisze Pani że podobne ciasto robi na pizzę, czy coś innego dodaje Pani do ciasta?

  27. Smakosza pisze:

    Przepis genialny! Bułeczki naprawdę wychodzą piękne i smakują rewelacyjnie. Polecam spróbować. ☺️ Palce lizać . ❤️ Przepis pozostaje zapisany na stałe. Dziękuję.

  28. Rene pisze:

    A mnie się pieką i pieką i cały czas blade.. 🙁

  29. Ewa pisze:

    Bułeczki super. I szybkie i pyszne

  30. ANDZIA pisze:

    Buleczki przepyszne.

  31. Ania pisze:

    Pyszne, pierwszy raz robiłam takie bułeczki, dziś zrobię jeszcze raz ale podwoje składniki bo 6 to za mało 😁

  32. Piotr pisze:

    Coś nie tak z tymi proporcjami. Ciasto wychodzi tak wolne, że jeszcze sporo mąki trzeba dodać, żeby było ok.

  33. Beata pisze:

    Bułki pyszne. Tylko dlaczego podczas pieczenia zrobiły się płaskie? Wina drożdży??

  34. Magda pisze:

    Super extra bułki, moje pierwsze w życiu, a wyszły jak z najlepszej piekarni, polecam w 100 proc, przepis b prosty.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.