Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam drożdżowe bułeczki na śniadanie. Powodem był brak chleba, po który nikt nie miał siły jechać.
Przyznam się Wam, że nigdy nie piekłam w domu chleba ani bułek na śniadanie. Dostawałam od Was wiele wiadomości, w których pisaliście mi, że zawsze macie drożdże w domu na wypadek braku chleba. Ja też zawsze mam drożdże i zapas mąki, ale byłam chyba za leniwa i wydawało mi się, że to długo trwa.
Poszukałam przepisów w internecie i w książkach, których mam bardzo dużo. Trochę je zmodyfikowałam, uprościłam i tak powstał mój przepis.
Do zrobienia 6 bułek potrzebujecie:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam szklanki o pojemności 300 ml)
- 3/4 szklanki mleka
- 25-30 g świeżysz drożdży
- łyżeczka soli
- łyżka oliwy
Z drożdży przygotowuję rozczyn dokładnie tak jak radzi Dorota TUTAJ. Rozczyn przygotowany jest z 1/4 szklanki mleka, więc pozostaje nam jeszcze dodać do całości połowę szklanki, by uzyskać 3/4 szklanki mleka.
Sama mam w domu robot kuchenny, który usprawnia mi robotę przy wyrabianiu ciasta. Jeśli nie macie sprzętu, to ciasto możecie wyrobić ręcznie w misce.
Wszystkie powyższe składniki trzeba połączyć. Wyrobione ciasto należy podzielić na 6 części i uformować z nich bułki. Należy je ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i zostawiamy na 20 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.
Przed włożeniem ich do piekarnika warto je nasmarować mlekiem i jak lubicie posypać sezamem.
Wkładamy bułki do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż się zarumienią, dlatego po 15 minutach warto zaglądać do piekarnika i sprawdzać.
Bułeczki wyszły pyszne i chrupiące. Idealne do niedzielnego, rodzinnego śniadania. Koszt zrobienia takich bułek to może 1 zł, gdy koszt jednej bułki w sklepie to 35 gr – 1 zł.
Pomijając aspekty ekonomiczne, warto wspomnieć o tym, że takie bułki nie zawierają konserwantów, spulchniaczy i innych składników, które znajdziemy w bułkach ze sklepów.
WERSJA NA THERMOMIX
Edytuję ten wpis w czerwcu 2020.
Jestem od 1,5 roku użytkownikiem Thermomix, aktualnie używam najnowszej wersji TM6. Mam dostęp do wielu przepisów dzięki platformie http://cookidoo.pl, ale w sprzęcie możemy wykorzystywać przepisy, które doskonale znamy i lubimy.
Żeby wykonać ten przepis w Thermomix TM6 należy wrzucić wszystkie składniki do urządzenia, wybrać funkcję “CIASTO”.
Następnie należy ustawić 3 min i wyrobić ciasto na bułki.
Dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich bułeczki. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 50 stopni, termoobieg, 15 min.
Po tym czasie, gdy bułki urosną, wyciągamy je i nacinamy. Smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.
Wkładamy do piekarnika, ustawiamy 200 stopni i pieczemy 20 min lub do momentu uzyskania brązowego koloru – każdy lubi inaczej. Niektórzy wolą bardziej wypieczone bułki inni miej.
Skusicie się na przygotowanie takich bułek w domu? Teraz wiem, że częściej będę je sama robiła i będę szukała innych przepisów, którymi chętnie się z Wami podzielę. Warto jeść zdrowo.
Przygotowanie tych bułek nie zajmuje dużo czasu, a można je zrobić wieczorem, by na rano były już gotowe do śniadania.
Kto upiecze bułki z mojego przepisu?
Jeśli zastanawiasz się nad zakupem Thermomix TM6 to zapraszam Cie do kontaktu ze mną. Umów się na prezentację.
Więcej szczegółów i moją historię przeczytasz TUTAJ
Chętnych zapraszam do KONTAKTU
thermomix[at]perfekcyjnawdomu.pl – kliknij w e-mail
604 403 180 – kliknij w numer telefonu
Przedstawiciel handlowy Thermomix: Katowice, Mikołów, Częstochowa, Sosnowiec, Tychy, Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Kraków, Zawiercie, Opole, Wrocław i wszystkie miasta w pobliżu
Jeśli chodzi o inne miasta bardzo proszę o kontakt, też dojeżdżam dalej po ustaleniu szczegółów 🙂
60 Responses
Witam. Czy do rozczynu trzeba dodać cukier ?
Tak, we wpisie jest link do przepisu na rozczyn. Tak są podane proporcje.
No to bułki będą upieczone na święta – wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam piec bułki na kolację wigilijną i święta 🙂
Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis! – bułeczki wyglądają smakowicie! 🙂
Właśnie się pieką, pachną cudownie. Mam nadzieję że smak też taki będzie 🙂
Daj znać jak wyszło 🙂
Wyszły przepyszne. Bardzo polecam przepis😁
Bardzo się cieszę 🙂
Muszę wypróbować ten przepis. Jeżeli wyjdzie to może poczęstuje klasę na rozpoczęcie roku. Jest nas 24 więc po prostu zrobię malusieńkie. Mam nadzieję, że będą smakować😘
i wyszly bułeczki?:)
Banalnie prosty przepis i to jest najfajniejsze. Kolejną porcję będę robić z dzieciakami, niech się uczą.
Właśnie przymierzam się do pieczenia,tydzień temu piekłam z proszkiem,bo zabrakło chleba w niedzielę.Wiem,że na drożdżach są zdrowsze,zobaczymy.
Bułki wspaniałe. Polecam!
bardzo się cieszę 🙂
Mega, mega, mega 🙂 troszkę upierdliwe wyrabianie ciasta ręka, ale wyszły przepyszne. Zapisuję na stałe w nasze menu 🙂 dziękuję
bardzo się cieszę 🙂
Czy drożdże suche zamiast zwykłych można dodać, bo nigdzie nie ma do kupienia 😟jeśli tak to ewentualnie ile?
A można jako chleb upiec z tego przepisu? Bo bułeczki są przepyszne
tak można 🙂
Robiłam bułeczki przed chwilą i już zniknęły z talerza…. Przepyszne
bardzo się cieszę 🙂
Właśnie upieklam wyglądają pysznie az nie moge sie doczekać az ostygnął zeby spróbować
smakowały? 🙂
Czy do przepisu można użyć suchych drożdży zamiast świeżych? Proces przygotowania rozczynu wygląda wtedy tak samo?
Buleczki sie robia ale dodalam slonecznik zobaczymy co wyjdzie☺
Czy jak zrobię bułki wieczorem rano będą też ok?
tak 🙂
Witam, wkładamy do zimnego piekarnika czy nagrzanego?
do nagrzanego
Czy można dodać suche drożdże?
Pyszne. Piekłam pierwszy raz. Ciasto można urobić jedną ręką:) Następnym razem muszę zastosować podwójną ilość składników . Bułki za szybko zniknęły
Czy można dodać część mąki pełnoziarnistej? Jeśli tak, czy wtedy trzeba dodać wiecej mleka?
Pozdrawiam
oczywiście, że można 🙂
Super przepis. Bułeczki wyszły wysmienite
Super bułeczki. Wprawdzie całą operacja trochę czasochłonna ale polecam
A można sobie przygotować ciasto wieczorem by tylko rano upiec?
można, ale trzeba je włożyć do lodówki
dziekuje serdeczni pani Kingo za przepis na buleczki sa proste w zrobieniu a jakie pyszne
zycze duzo zdrowka i smacznego jajka na swieta!!!
bardzo dziękuję i pozdrawiam 🙂
Witam.Kiedy robi się to nacięcie? Moje buły zaraz idą do piekarnika 🙂
Super przepis! Piekę już 4 raz i Rodzinka jest zachwycona! Rzeczywiście trzeba kontrolować czas, u mnie już po 15-20 minutach bułeczki są gotowe. Bardzo dobrze i przejrzyście opisane czynności jakie należy wykonać. Dziękuję ❤❤❤
Najlepszy przepis! Bułeczki są świetne.
Pisze Pani że podobne ciasto robi na pizzę, czy coś innego dodaje Pani do ciasta?
Przepis genialny! Bułeczki naprawdę wychodzą piękne i smakują rewelacyjnie. Polecam spróbować. ☺️ Palce lizać . ❤️ Przepis pozostaje zapisany na stałe. Dziękuję.
bardzo się cieszę 🙂
A mnie się pieką i pieką i cały czas blade.. 🙁
hmm to trochę dziwne 🙂
Bułeczki super. I szybkie i pyszne
też je uwielbiam 🙂
Buleczki przepyszne.
Pyszne, pierwszy raz robiłam takie bułeczki, dziś zrobię jeszcze raz ale podwoje składniki bo 6 to za mało 😁
:*
Coś nie tak z tymi proporcjami. Ciasto wychodzi tak wolne, że jeszcze sporo mąki trzeba dodać, żeby było ok.
robiłam kilka razy i wyszło idealne, patrząc na komentarze innym też wyszło 🙂 coś zrobiłeś nie tak jak trzeba
Bułki pyszne. Tylko dlaczego podczas pieczenia zrobiły się płaskie? Wina drożdży??
nie wiem, zawsze wychodzą mi idealne. Może tak je uformowałaś lub mało wyrosły
Super extra bułki, moje pierwsze w życiu, a wyszły jak z najlepszej piekarni, polecam w 100 proc, przepis b prosty.
Najlepsze jakie jadłam! Ale to nic, to pierwsze bulki, które zjadły moje dzieci!! Rewelacja, dziękuję bardzo!
cudownie to czytać 🙂
Piekłam dziś bułeczki i wyszły znakomicie, są pyszne😉dziękuję za przepis.
Faktycznie szybki przepis, spróbuję w weekend 🙂