Prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

Autor

Kinga Petrus

Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam drożdżowe bułeczki na śniadanie. Powodem był brak chleba, po który nikt nie miał siły jechać.

Przyznam się Wam, że nigdy nie piekłam w domu chleba ani bułek na śniadanie. Dostawałam od Was wiele wiadomości, w których pisaliście mi, że zawsze macie drożdże w domu na wypadek braku chleba. Ja też zawsze mam drożdże i zapas mąki, ale byłam chyba za leniwa i wydawało mi się, że to długo trwa.

Poszukałam przepisów w internecie i w książkach, których mam bardzo dużo. Trochę je zmodyfikowałam, uprościłam i tak powstał mój przepis.

Do zrobienia 6 bułek potrzebujecie:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam szklanki o pojemności 300 ml)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25-30 g świeżysz drożdży
  • łyżeczka soli
  • łyżka oliwy

Z drożdży przygotowuję rozczyn dokładnie tak jak radzi Dorota TUTAJRozczyn przygotowany jest z 1/4 szklanki mleka, więc pozostaje nam jeszcze dodać do całości połowę szklanki, by uzyskać 3/4 szklanki mleka.

Sama mam w domu robot kuchenny, który usprawnia mi robotę przy wyrabianiu ciasta. Jeśli nie macie sprzętu, to ciasto możecie wyrobić ręcznie w misce.

Wszystkie powyższe składniki trzeba połączyć. Wyrobione ciasto należy podzielić na 6 części i uformować z nich bułki. Należy je ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i zostawiamy na 20 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Przed włożeniem ich do piekarnika warto je nasmarować mlekiem i jak lubicie posypać sezamem.

Wkładamy bułki do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż się zarumienią, dlatego po 15 minutach warto zaglądać do piekarnika i sprawdzać.

Bułeczki wyszły pyszne i chrupiące. Idealne do niedzielnego, rodzinnego śniadania. Koszt zrobienia takich bułek to może 1 zł, gdy koszt jednej bułki w sklepie to 35 gr – 1 zł.

Pomijając aspekty ekonomiczne, warto wspomnieć o tym, że takie bułki nie zawierają konserwantów, spulchniaczy i innych składników, które znajdziemy w bułkach ze sklepów.

WERSJA NA THERMOMIX

Edytuję ten wpis w czerwcu 2020.

Jestem od 1,5 roku użytkownikiem Thermomix, aktualnie używam najnowszej wersji TM6. Mam dostęp do wielu przepisów dzięki platformie http://cookidoo.pl, ale w sprzęcie możemy wykorzystywać przepisy, które doskonale znamy i lubimy.

Żeby wykonać ten przepis w Thermomix TM6 należy wrzucić wszystkie składniki do urządzenia, wybrać funkcję “CIASTO”.

Następnie należy ustawić 3 min i wyrobić ciasto na bułki.

Dzielimy ciasto na 6 części i formujemy z nich bułeczki. Ustawiamy piekarnik na temperaturę 50 stopni, termoobieg, 15 min.

Po tym czasie, gdy bułki urosną, wyciągamy je i nacinamy. Smarujemy mlekiem i posypujemy ulubionymi dodatkami.

Wkładamy do piekarnika, ustawiamy 200 stopni i pieczemy 20 min lub do momentu uzyskania brązowego koloru – każdy lubi inaczej. Niektórzy wolą bardziej wypieczone bułki inni miej.

Skusicie się na przygotowanie takich bułek w domu? Teraz wiem, że częściej będę je sama robiła i będę szukała innych przepisów, którymi chętnie się z Wami podzielę. Warto jeść zdrowo.

Przygotowanie tych bułek nie zajmuje dużo czasu, a można je zrobić wieczorem, by na rano były już gotowe do śniadania.

Kto upiecze bułki z mojego przepisu?


Jeśli zastanawiasz się nad zakupem Thermomix TM6 to zapraszam Cie do kontaktu ze mną. Umów się na prezentację.
Więcej szczegółów i moją historię przeczytasz TUTAJ

Chętnych zapraszam do KONTAKTU

thermomix[at]perfekcyjnawdomu.pl – kliknij w e-mail

604 403 180 – kliknij w numer telefonu

Przedstawiciel handlowy Thermomix: Katowice, Mikołów, Częstochowa, Sosnowiec, Tychy, Dąbrowa Górnicza, Jaworzno, Kraków, Zawiercie, Opole, Wrocław i wszystkie miasta w pobliżu

Jeśli chodzi o inne miasta bardzo proszę o kontakt, też dojeżdżam dalej po ustaleniu szczegółów 🙂

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

60 Responses

  1. MK pisze:

    Witam. Czy do rozczynu trzeba dodać cukier ?

    1. Kinga Petrus pisze:

      Tak, we wpisie jest link do przepisu na rozczyn. Tak są podane proporcje.

  2. No to bułki będą upieczone na święta – wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam piec bułki na kolację wigilijną i święta 🙂

  3. Angelika pisze:

    Z wielką chęcią wypróbuję ten przepis! – bułeczki wyglądają smakowicie! 🙂

  4. Agnieszka pisze:

    Właśnie się pieką, pachną cudownie. Mam nadzieję że smak też taki będzie 🙂

    1. Kinga Petrus pisze:

      Daj znać jak wyszło 🙂

  5. Agnieszka pisze:

    Wyszły przepyszne. Bardzo polecam przepis😁

    1. Kinga Petrus pisze:

      Bardzo się cieszę 🙂

  6. itz.Oliwiæ pisze:

    Muszę wypróbować ten przepis. Jeżeli wyjdzie to może poczęstuje klasę na rozpoczęcie roku. Jest nas 24 więc po prostu zrobię malusieńkie. Mam nadzieję, że będą smakować😘

    1. Kinga Petrus pisze:

      i wyszly bułeczki?:)

  7. Anula pisze:

    Banalnie prosty przepis i to jest najfajniejsze. Kolejną porcję będę robić z dzieciakami, niech się uczą.

  8. Lila pisze:

    Właśnie przymierzam się do pieczenia,tydzień temu piekłam z proszkiem,bo zabrakło chleba w niedzielę.Wiem,że na drożdżach są zdrowsze,zobaczymy.

  9. Gk pisze:

    Bułki wspaniałe. Polecam!

    1. Kinga Petrus pisze:

      bardzo się cieszę 🙂

  10. Ola pisze:

    Mega, mega, mega 🙂 troszkę upierdliwe wyrabianie ciasta ręka, ale wyszły przepyszne. Zapisuję na stałe w nasze menu 🙂 dziękuję

    1. Kinga Petrus pisze:

      bardzo się cieszę 🙂

  11. Ewa pisze:

    Czy drożdże suche zamiast zwykłych można dodać, bo nigdzie nie ma do kupienia 😟jeśli tak to ewentualnie ile?

  12. Ania pisze:

    A można jako chleb upiec z tego przepisu? Bo bułeczki są przepyszne

  13. Magada pisze:

    Robiłam bułeczki przed chwilą i już zniknęły z talerza…. Przepyszne

    1. Kinga Petrus pisze:

      bardzo się cieszę 🙂

      1. Basia pisze:

        Właśnie upieklam wyglądają pysznie az nie moge sie doczekać az ostygnął zeby spróbować

        1. Kinga pisze:

          smakowały? 🙂

  14. Beata pisze:

    Czy do przepisu można użyć suchych drożdży zamiast świeżych? Proces przygotowania rozczynu wygląda wtedy tak samo?

  15. Monika pisze:

    Buleczki sie robia ale dodalam slonecznik zobaczymy co wyjdzie☺

  16. Monika pisze:

    Czy jak zrobię bułki wieczorem rano będą też ok?

  17. Justyna pisze:

    Witam, wkładamy do zimnego piekarnika czy nagrzanego?

  18. Iza pisze:

    Czy można dodać suche drożdże?

  19. Aga pisze:

    Pyszne. Piekłam pierwszy raz. Ciasto można urobić jedną ręką:) Następnym razem muszę zastosować podwójną ilość składników . Bułki za szybko zniknęły

  20. TB pisze:

    Czy można dodać część mąki pełnoziarnistej? Jeśli tak, czy wtedy trzeba dodać wiecej mleka?
    Pozdrawiam

    1. Kinga Petrus pisze:

      oczywiście, że można 🙂

  21. Krzysztof pisze:

    Super przepis. Bułeczki wyszły wysmienite

  22. Krzysztof pisze:

    Super bułeczki. Wprawdzie całą operacja trochę czasochłonna ale polecam

  23. Kasiek pisze:

    A można sobie przygotować ciasto wieczorem by tylko rano upiec?

    1. Kinga Petrus pisze:

      można, ale trzeba je włożyć do lodówki

  24. dorota pisze:

    dziekuje serdeczni pani Kingo za przepis na buleczki sa proste w zrobieniu a jakie pyszne
    zycze duzo zdrowka i smacznego jajka na swieta!!!

    1. Kinga Petrus pisze:

      bardzo dziękuję i pozdrawiam 🙂

  25. Iwona pisze:

    Witam.Kiedy robi się to nacięcie? Moje buły zaraz idą do piekarnika 🙂

  26. Magdalena pisze:

    Super przepis! Piekę już 4 raz i Rodzinka jest zachwycona! Rzeczywiście trzeba kontrolować czas, u mnie już po 15-20 minutach bułeczki są gotowe. Bardzo dobrze i przejrzyście opisane czynności jakie należy wykonać. Dziękuję ❤❤❤

  27. WIOLKA pisze:

    Najlepszy przepis! Bułeczki są świetne.
    Pisze Pani że podobne ciasto robi na pizzę, czy coś innego dodaje Pani do ciasta?

  28. Smakosza pisze:

    Przepis genialny! Bułeczki naprawdę wychodzą piękne i smakują rewelacyjnie. Polecam spróbować. ☺️ Palce lizać . ❤️ Przepis pozostaje zapisany na stałe. Dziękuję.

    1. Kinga Petrus pisze:

      bardzo się cieszę 🙂

  29. Rene pisze:

    A mnie się pieką i pieką i cały czas blade.. 🙁

    1. Kinga Petrus pisze:

      hmm to trochę dziwne 🙂

  30. Ewa pisze:

    Bułeczki super. I szybkie i pyszne

    1. Kinga Petrus pisze:

      też je uwielbiam 🙂

  31. ANDZIA pisze:

    Buleczki przepyszne.

  32. Ania pisze:

    Pyszne, pierwszy raz robiłam takie bułeczki, dziś zrobię jeszcze raz ale podwoje składniki bo 6 to za mało 😁

  33. Piotr pisze:

    Coś nie tak z tymi proporcjami. Ciasto wychodzi tak wolne, że jeszcze sporo mąki trzeba dodać, żeby było ok.

    1. Kinga Petrus pisze:

      robiłam kilka razy i wyszło idealne, patrząc na komentarze innym też wyszło 🙂 coś zrobiłeś nie tak jak trzeba

  34. Beata pisze:

    Bułki pyszne. Tylko dlaczego podczas pieczenia zrobiły się płaskie? Wina drożdży??

    1. Kinga Petrus pisze:

      nie wiem, zawsze wychodzą mi idealne. Może tak je uformowałaś lub mało wyrosły

  35. Magda pisze:

    Super extra bułki, moje pierwsze w życiu, a wyszły jak z najlepszej piekarni, polecam w 100 proc, przepis b prosty.

  36. Natalia pisze:

    Najlepsze jakie jadłam! Ale to nic, to pierwsze bulki, które zjadły moje dzieci!! Rewelacja, dziękuję bardzo!

    1. Kinga Petrus pisze:

      cudownie to czytać 🙂

  37. Anonim pisze:

    Piekłam dziś bułeczki i wyszły znakomicie, są pyszne😉dziękuję za przepis.

  38. pakpo pisze:

    Faktycznie szybki przepis, spróbuję w weekend 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem