Uwielbiam tę porę roku. Co chwilę pojawiają się owoce, które uwielbiam. Nie są to importowane, pryskane owoce, ale nasze Polskie. Wierzę, że są jak najlepszej jakości. Mam swoją ulubioną Panią u której regularnie kupuję świeże owoce i warzywa i do tej pory się nie zawiodłam.
W tym roku niestety truskawki są drogie, a to przez to, że bardzo długo były przymrozki i niestety wiele z owoców zamarzła. Truskawek jest mniej niż rok temu i są dwa razy droższe. W zeszłym roku można je było kupić za 4 zł, a w tym niestety najtaniej za 7,5 zł.
Gdy Ania miała pół roku to nie jadłam truskawek, bo karmiłam piersią i nie w głowie było mi przygotowywanie przetworów na zimę, bo najzwyczajniej nie miałam siły. Obiecałam sobie, że gdy Ania podrośnie to moja spiżarnia wypełni się nowymi słoikami. Teraz świeci pustkami 🙂 bo wszystko co zrobiłam i dostałam od Teściów już jest zjedzone.
Jako pierwszy w tym roku przygotowałam mus z truskawek. Jest prosty do wykonania i nie zajmuje zbyt dużo czasu.
Do wykonania musu potrzebujemy:
- truskawki – ja kupiłam koszyk i co dwa dni robię z całego koszyka mus do słoików
- cukier
- słoiki
Truskawki należy umyć i pozbyć się listków i szypułek. Następnie kroimy na drobne kawałki i zasypujemy cukrem. Na początek kilka wsypałam kilka łyżek (3-4) cukru. Można zostawić na parę godzin lub całą noc. Najlepiej truskawki wstawić do lodówki, bo teraz jest ciepło i mogą się zepsuć.
Zostawiłam truskawki zasypane cukrem tylko na godzinę. Następnie zblendowałam je i zagotowałam. Pamiętajcie, by cały czas mieszać truskawki, by nie przypaliły się i przywarły do garnka.
Truskawki należy gotować ok. 30 minut. Możecie dodawać cukier i sprawdzać konsystencję. Ale mus ma być wodnisty. Im więcej cukru tym konsystencja będzie zbliżać się do dżemu. Należy też pamiętać, że mus po wystygnięciu będzie bardziej gęsty, niż ten ciepły.
Po 30 minutach przelałam mus do słoików. Zakręciłam i pasteryzowałam jeszcze 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy słoiki nakrętką do dołu i czekamy aż słoiki wystygną.
Musu używam do:
- naleśników
- lodów
- do ciast
- może służyć jako dodatek do koktajli
Polecam Wam wykorzystać świeże owoce i zrobić chociaż kilka słoików. Takie domowe przetwory spożywane zimą są pyszne i przypominają o tych ciepłych dniach, do których zimą tęsknimy.
A Wy co przygotowujecie z truskawek?
10 Responses
Wygląda pysznie 🙂 ja obowiązkowo robię co roku dżemy truskawkowe oraz zamrażam zblendowane z cukrem truskawki. W tym roku wykorzystam Twój pomysł na mus w słoikach 🙂 pozdrawiam 🙂 Pochwalę się, że zrobiłam już miód z mniszka – jest pyszny i zdrowy 🙂
Z truskawek przygotowuje zawsze koktajl truskawkowy, dwa lata temu zrobiłam marmoladę, dżem i frużelinę i w tym roku też zrobię 🙂
mniam!
Kocham truskawki!!! Na pewno wypróbuję któryś z przepisów 🙂
Cieszę się 😀
Ja robię co roku i za każdym razem więcej. Muszę zobaczyć Twój przepis. 🙂 Akurat w tym roku w okresie truskawkowym nie ma mnie w domu ale może chociaż kilka słoików się uda
W godzinę kilka słoików zrobisz 😀
Dzień dobry, podpowiedz proszę, jeśli możesz, gdzie kupowałaś te piękne (personalizowane?) wieczka do słoików?
Z góry dziękuję,
pozdrawiam serdecznie,
K
W Auchan 🙂
Właśnie dziś mam zamiar zbierać truskawki:D Dziękuję.