Lato się kończy, a wraz z nim pyszne sezonowe produkty. Abyśmy mogli cieszyć się nimi nawet zimą, warto przygotować przetwory i zamknąć produkty w słoikach.
Sama właśnie zaczęłam przygotowywać przetwory na zimę. Jako pierwsze powstają u mnie pomidory w słoikach. Uwielbiam jeść pyszną zupę przygotowaną właśnie z letnich pomidorów. Zupa z koncentratu to nie to samo!
W między czasie wkładam pomidory do suszarki i przygotowuję suszone pomidory z czosnkiem i ziołami w pysznej oliwie.
Na zimę nie może zabraknąć buraczków, które uwielbia cała moja rodzina. Nawet Ania polubiła buraki i zawsze je do obiadu. Nie trę buraczków na tarce, ale używam do tego robota kuchennego. Mam go już 3 lata i spisuje się doskonale -> LINK
Ostatnią rzecz, którą robię na zimę jest papryka konserwowa. Osobiście za nią nie przepadam, ale lubią ją mężczyźni w mojej rodzinie. Czasem biorę ją na imprezy, gdy idziemy do znajomych.
Przygotowując przetwory warto ułatwić sobie pracę i używać do tego przedmiotów, które nam w tym pomogą. W zeszłym roku kupiłam zestaw do przygotowywania przetworów. Brakuje mi jeszcze maszynki do przecierania warzyw i owoców, ale póki co robię to tak jak nauczyła mnie moja babcia i mama. Kroję pomidory w ćwiartki i wkładam całe do słoików.
Robiąc przetwory warto mieć specjalny uchwyt do wyciągania słoików z wody, po skończonej pasteryzacji. Bardzo długo go nie miałam i nie raz zdarzyło mi się, że się oparzyłam.
Gdy przekładam buraki do słoików używam specjalnego lejka. Średnica jego otworu jest dokładnie taka jak otwór słoików. Dzięki temu wszystkie buraki lądują w słoiku, a nie obok niego.
Dodatkowo używam uchwytów silikonowych na palce. Potrzebne są, gdy biorę do ręki gorący słoik i muszę go odwrócić.
Podsumowując – aby zrobić przetwory potrzebujemy mieć:
- robot kuchenny
- zestaw do przetworów
- słoiki i nakrętki
- urządzenie do robienia przecierów
- suszarka do owoców, warzyw i grzybów
Tego ostatniego nie posiadam, ale może Wy macie jakieś urządzenie do przecierów i możecie mi polecić?
LINKI DO PRZEPISÓW
- przetwory z dyni (robiłam dwa lata temu i zrobię w tym roku ponownie)
- przepis na buraczki
- suszone pomidory
- jak zamrażać owoce na zimę
- papryka konserwowa
- pomidory w słoikach
Jeśli macie jakieś fajne przepisy, to piszcie w komentarzach. Chętnie zrobię coś nowego na zimę.
0 Responses
Hejka. Ja też lubię przetwory, ale nie umiem buraczków. Podpowiesz jakiś przepis sprawdzony?
Pod koniec wpisu są wszystkie linki do moich przetworów 🙂
https://perfekcyjnawdomu.pl/buraczki-przepis-na-przetwory-zimowe/
Lubię robić przetwory z pomidorów 🙂 przeciery na zimę, które można wykorzystać potem w pysznej, domowej zupie pomidorowej:)
oj tak 🙂 taka zupa smakuje najlepiej. mam tyle pomidorów, że na 100% mi nie zabraknie w tym roku 🙂
Zazdroszczę umiejętności organizacji! U mnie przy ostatniej próbie robienia przetworów ucierpiał sufit!
jak to? 🙂 co się stało?