Pyszne ciasto jogurtowe z owocami w 15 minut

Autor

Kinga Petrus

Nie lubię zbyt dużo czasu poświęcać na gotowanie i zawsze szukam prostych przepisów. A najlepsze są takie, które nie wymagają użycia zbyt dużej ilości misek, sztućców i robota kuchennego.

Staram się, by w każdy weekend upiec ciasto, ale nie zawsze mi to wychodzi. Mam jednak przepis, który zawsze mnie ratuje, gdy mam mało czasu i chęci na pieczenie.

 

ciasto jogurtowe z owocami w 15 minut

 

Jogurtowe ciasto z owocami można wykonać w 15 minut i to bez użycia robota kuchennego. Wystarczy miska i poniższe składniki. Całą resztę robi za nas piekarnik.

Do przygotowania ciasta będą potrzebne:

  • 500 gramów mąki
  • jogurt grecki (600 g – 1,5 opakowania)
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • sok z połówki cytryny
  • 150 ml oleju
  • jajko
  • pół szklanki cukru
  • owoce

Wszystkie składniki należy wymieszać w misce. Nie trzeba używać robota kuchennego, można to zrobić łyżką. Ciasto po wymieszaniu jest bardzo gęste.

 

ciasto jogurtowe z owocami w 15 minut

 

Do wykonania ciasta użyłam formy o średnicy 24 cm, którą wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie przełożyłam ciasto, a na wierzchu położyłam maliny. Można użyć również śliwki, truskawki lub inne ulubione przez Was owoce.

 

ciasto jogurtowe z owocami w 15 minut

 

Ciasto należy piec w 160 stopniach przez 50-60 minut, aż do suchego patyczka. Ciasto jest puszyste i nigdy nie wyszedł mi zakalec.

 

ciasto jogurtowe z owocami w 15 minut

 

Jeśli lubicie proste przepisy na pyszne ciasta, to zachęcam Was do wypróbowania mojego przepisu. A macie swoje przepisy, to podzielcie się nimi ze mną w komentarzach. Chętnie wypróbuję, a tymczasem życzę Wam smacznego i idę zjeść ostatni kawałek mojego ciasta 🙂

 

 

Smacznego 🙂

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

0 Responses

  1. Jakub Bylica pisze:

    Koniecznie musimy wypróbować:)

  2. Aneta pisze:

    Wypróbowałam to ciasto, niestety nie wiem co jest nie tak, bo środek jest surowy, za 1 razem poszło do kosza, za drugim wyszło przepysznie i tak w kółko raz wychodzi raz nie, ale niezaprzeczalnie jest proste, szybkie i jak już wyjdzie, przepyszne 🙂 Dzięki za przepis.
    Pozdrawiam,

  3. Ania pisze:

    Ja myślę, że nie trzymaj się sztywno czasu pieczenia, zawsze sprawdź przed wyjęciem, czy jest upieczone. Włóż długa wykałaczkę, taką do szaszłyków, jeśli jest oblepiona ciastem, to dopiecz jeszcze (możesz zmniejszyć temperaturę, albo przykryć z wierzchu folią aluminiową, żeby się nie spaliło). A może użyj formy niższej, ale większej ?

  4. Agata pisze:

    Czy ciasto wyjdzie jeśli zamiast jogurtów greckich dam zwykle naturalne?

    1. Kinga Petrus pisze:

      nie wiem, nie próbowałam

  5. Agata pisze:

    Spróbowałam, wyszło ☺ i nie spodziewałam się aż tak dobrego efektu. Pozdrawiam

  6. Ania pisze:

    Czy owoce mogą być mrożone? Jeśli tak czy trzeba je wcześniej rozmrażać? 🤔

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Warto przeczytać
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem