Krem z dyni

Autor

Kinga Petrus

Do dyni przekonałam się dopiero dwa lata temu, kiedy to pierwszy raz wykonałam z niej zupę. Sama dynia nie ma wyrazistego smaku i wszystko tkwi w tym, by dobrze ją doprawić.

Warto przytoczyć zdrowotne właściwości dyni:

– jest źródłem witamin z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a także flawonoidów α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.

–  jest bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne, witaminy, takie jak: A, C i E. Najbardziej istotna jest ogromna zawartość witaminy A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również niezbędna dla dobrego widzenia. Już jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200% nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo wyniki badań naukowych pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają chronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej.

pestki dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które są dobre dla serca i zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają witaminę B3 – niacynę, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Są również skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i witamin. Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg fosforu, 4,49 mg manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni należy do najlepszych tłuszczów roślinnych, wspomaga pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego.

Poniżej znajdziecie mój sposób na zupę/krem z dyni.

 Potrzebujemy:

– 1kg dyni,

– 1 cebulę,

– 1 marchewkę,

– 2 ząbki czosnku,

– 3 szklanki bulionu lub wody,

– grzanki,

– przyprawy dla smaku: pieprz, sól, łyżka curry, odrobina cebuli smażonej-suszonej, pietruszka świeża lub suszona, 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej,

– jeśli ktoś lubi to należy dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu,

– śmietana do zupy.

Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Wszystko smażymy na oliwie ok. 5 minut, cały czas mieszając.

 

krem z dyni

 

Następnie dodajemy bulion lub wodę i na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut, aż wszystko będzie miękkie. Następnie blendujemy i uzyskujemy krem. Wtedy doprawiamy jeszcze nasz krem ta jak lubimy.

 

krem z dyni

 

Krem podajemy ze śmietaną i grzankami. Najlepsze są czosnkowe lub ziołowe.

 

krem z dyni

 

A Wy ja przygotowujecie zupę z dyni?

Smacznego 🙂 Kinga

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

0 Responses

  1. Mąka pisze:

    Mam trochę inny przepis 🙂 Najpierw podsmażam (w garnku) kawałek boczku wędzonego, ząbek czosnku i cebulę pokrojone w kostkę, wrzucam dynię i kilka ziemniaków pokrojone w kostkę – chwilę podduszam, zalewam bulionem, pod koniec gotowania dodaję kawałek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Jak już warzywa są miękkie to odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym miksuję, a potem doprawiam solą, pieprzem, szczyptą suszonego mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Nie dodaję śmietany, krem jest gęsty i przepyszny. Podaję z kotlecikami z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, obtoczonymi w bułce tartej, podsmażonymi lekko, oraz z prażonymi pestkami dyni 😀
    Mój ulubiony zimowy obiad – szybki, sycący i prosty w przygotowaniu 😀

    1. Hmmm brzmi pysznie 🙂 Boczek, imbir – muszę spróbować 🙂

  2. Mąka pisze:

    Mam trochę inny przepis 🙂 Najpierw podsmażam (w garnku) kawałek boczku wędzonego, ząbek czosnku i cebulę pokrojone w kostkę, wrzucam dynię i kilka ziemniaków pokrojone w kostkę – chwilę podduszam, zalewam bulionem, pod koniec gotowania dodaję kawałek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Jak już warzywa są miękkie to odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym miksuję, a potem doprawiam solą, pieprzem, szczyptą suszonego mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Nie dodaję śmietany, krem jest gęsty i przepyszny. Podaję z kotlecikami z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, obtoczonymi w bułce tartej, podsmażonymi lekko, oraz z prażonymi pestkami dyni 😀
    Mój ulubiony zimowy obiad – szybki, sycący i prosty w przygotowaniu 😀

    1. Kinga pisze:

      Hmmm brzmi pysznie 🙂 Boczek, imbir – muszę spróbować 🙂

  3. Uwielbiam zupę z dyni. Robię bardzo podobnie jak Ty, tylko dodaję jeszcze ziemniaka. Natomiast podaję oprócz grzanek i śmietany z oscypkiem startym na tartce i posypuję natką pietruszki. Pycha 🙂

  4. Anna Stachura pisze:

    Uwielbiam zupę z dyni. Robię bardzo podobnie jak Ty, tylko dodaję jeszcze ziemniaka. Natomiast podaję oprócz grzanek i śmietany z oscypkiem startym na tartce i posypuję natką pietruszki. Pycha 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem