Do dyni przekonałam się dopiero dwa lata temu, kiedy to pierwszy raz wykonałam z niej zupę. Sama dynia nie ma wyrazistego smaku i wszystko tkwi w tym, by dobrze ją doprawić.
Warto przytoczyć zdrowotne właściwości dyni:
– jest źródłem witamin z grupy B-kompleks: folianów, niacyny, witaminy B-6 (pirydoksyny), tiaminy i kwasu pantotenowego, a także flawonoidów α i ß, krypto-ksantyny, karotenu (prowitamina A), luteiny oraz składników mineralnych, takich jak miedź, potas, wapń i fosfor.
– jest bogata w przeciwutleniacze, składniki mineralne, witaminy, takie jak: A, C i E. Najbardziej istotna jest ogromna zawartość witaminy A, która jest silnym naturalnym przeciwutleniaczem. Jest ona również niezbędna dla dobrego widzenia. Już jedna szklanka ugotowanej dyni zaspokaja w 200% nasze dzienne zapotrzebowanie na tą witaminę. Dodatkowo wyniki badań naukowych pokazują, że naturalne produkty spożywcze bogate w witaminę A pomagają chronić organizm przed nowotworami płuc i jamy ustnej.
– pestki dyni stanowią doskonałe źródło błonnika i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, które są dobre dla serca i zapobiegają miażdżycy. Ponadto zawierają witaminę B3 – niacynę, która jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Są również skoncentrowanym źródłem białka, minerałów i witamin. Już w 100 g zawierają 550 mg magnezu, 1174 mg fosforu, 4,49 mg manganu i 7,64 mg cynku. Dodatkowo olej z nasion dyni należy do najlepszych tłuszczów roślinnych, wspomaga pracę wątroby i układu naczyniowo-sercowego.
Poniżej znajdziecie mój sposób na zupę/krem z dyni.
Potrzebujemy:
– 1kg dyni,
– 1 cebulę,
– 1 marchewkę,
– 2 ząbki czosnku,
– 3 szklanki bulionu lub wody,
– grzanki,
– przyprawy dla smaku: pieprz, sól, łyżka curry, odrobina cebuli smażonej-suszonej, pietruszka świeża lub suszona, 1 łyżka papryki słodkiej i ostrej,
– jeśli ktoś lubi to należy dodać odrobinę gałki muszkatołowej i cynamonu,
– śmietana do zupy.
Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Następnie wrzucamy do garnka z pokrojoną cebulą i czosnkiem. Wszystko smażymy na oliwie ok. 5 minut, cały czas mieszając.
Następnie dodajemy bulion lub wodę i na małym ogniu gotujemy ok. 30 minut, aż wszystko będzie miękkie. Następnie blendujemy i uzyskujemy krem. Wtedy doprawiamy jeszcze nasz krem ta jak lubimy.
Krem podajemy ze śmietaną i grzankami. Najlepsze są czosnkowe lub ziołowe.
A Wy ja przygotowujecie zupę z dyni?
Smacznego 🙂 Kinga
0 Responses
Mam trochę inny przepis 🙂 Najpierw podsmażam (w garnku) kawałek boczku wędzonego, ząbek czosnku i cebulę pokrojone w kostkę, wrzucam dynię i kilka ziemniaków pokrojone w kostkę – chwilę podduszam, zalewam bulionem, pod koniec gotowania dodaję kawałek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Jak już warzywa są miękkie to odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym miksuję, a potem doprawiam solą, pieprzem, szczyptą suszonego mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Nie dodaję śmietany, krem jest gęsty i przepyszny. Podaję z kotlecikami z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, obtoczonymi w bułce tartej, podsmażonymi lekko, oraz z prażonymi pestkami dyni 😀
Mój ulubiony zimowy obiad – szybki, sycący i prosty w przygotowaniu 😀
Hmmm brzmi pysznie 🙂 Boczek, imbir – muszę spróbować 🙂
Mam trochę inny przepis 🙂 Najpierw podsmażam (w garnku) kawałek boczku wędzonego, ząbek czosnku i cebulę pokrojone w kostkę, wrzucam dynię i kilka ziemniaków pokrojone w kostkę – chwilę podduszam, zalewam bulionem, pod koniec gotowania dodaję kawałek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Jak już warzywa są miękkie to odstawiam do lekkiego przestygnięcia, po czym miksuję, a potem doprawiam solą, pieprzem, szczyptą suszonego mielonego imbiru i gałki muszkatołowej. Nie dodaję śmietany, krem jest gęsty i przepyszny. Podaję z kotlecikami z ugotowanych ziemniaków wymieszanych z jajkiem, obtoczonymi w bułce tartej, podsmażonymi lekko, oraz z prażonymi pestkami dyni 😀
Mój ulubiony zimowy obiad – szybki, sycący i prosty w przygotowaniu 😀
Hmmm brzmi pysznie 🙂 Boczek, imbir – muszę spróbować 🙂
Uwielbiam zupę z dyni. Robię bardzo podobnie jak Ty, tylko dodaję jeszcze ziemniaka. Natomiast podaję oprócz grzanek i śmietany z oscypkiem startym na tartce i posypuję natką pietruszki. Pycha 🙂
Uwielbiam zupę z dyni. Robię bardzo podobnie jak Ty, tylko dodaję jeszcze ziemniaka. Natomiast podaję oprócz grzanek i śmietany z oscypkiem startym na tartce i posypuję natką pietruszki. Pycha 🙂