Ostatnio staram się gotować nowe rzeczy i co chwilę poszukuję innych przepisów. Chcę by Ania jadła dużo różnych potraw. By struktury były różne i różne były składniki. Chcę by jadła zdrowo, tak jak my, bo od dawna przykładam dużą wagę do tego co jemy
Poprzedni mój wpis, na temat żywienia dzieci i nie tylko, dotyczył Babeczek jaglanych z dynią. Czy ktoś z Was przygotował? 🙂 Mam od Was sygnały, że bardzo Wam smakowały, co bardzo mnie cieszy.
Tym razem u Ani i Asi z AllantkoweBLW.pl znalazłam przepis na babeczki bananowe. Ania i mój mąż bardzo lubią banany i postanowiłam podać im je w całkiem nowej odsłonie.
Wpis trochę zmodyfikowałam, ale oryginalny znajdziecie na stronie dziewczyn. Ja po prostu nie dodałam kilku składników.
Do przygotowania babeczek potrzebujemy:
- szklankę mąki pszennej (może być zdrowsza, pełnoziarnista);
- pół szklanki oleju rzepakowego;
- 2 banany;
- 2 jajka
- pół łyżeczki sody;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
Wszystkie składniki wymieszałam Babycook. Bardzo lubię to urządzenie. Odkąd zaczęłam rozszerzać Ani dietę, codziennie z niego korzystam. Nie przygotuję w nim posiłku dla całej rodziny, ale dla dziecka jest idealny. Przygotowuję w nim również koktajle, gotuję ryż i kaszę itp.
Jeśli nie macie takiego urządzenia, to możecie masę na babeczki, przygotować w miseczce i zblendować. Należy uzyskać gładką konsystencję, dlatego warto skorzystać z jakiego urządzenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy babeczki, w foremkach wypełnionych do 3/4, przez 15-18 minut. U mnie trwało to 18 minut. Skorzystałam z jesiennych foremek, które przedstawiają dynię i listki.
Babeczki urosły i są puszyste, lekko wilgotne i bardzo smaczne.
Od czasu do czasu będę publikowała na blogu przepisy na różne potrawy, które z całą pewnością możecie podać swoim dzieciom. Prosiliście o to w mailach i wiadomościach na Facebooku, dlatego spełniam Wasze prośby 🙂 Resztę moich przepisów znajdziecie w zakładce KUCHNIA lub DZIECKO.
Podobają się Wam wpisy z przepisami?
A może polecicie mi swoje własne sprawdzone? Możecie linkować w komentarzach.
0 Responses
Świetny przepis, zrobiłam przed chwilą, a babeczki wyglądają i pachną super.
Użyłam foremek w kształcie sówek 🙂 aż żal jeść.
Bardzo się cieszę 🙂