Post sponsorowany: Światowy dzień pieczenia z margaryną Kasią

Autor

Kinga Petrus

Już dawno na blogu nie było postów dotyczących jedzenia. Z ankiety, która kiedyś przeprowadziłam wynika, że lubicie, od czasu do czasu, poczytać o nowych przepisach.

Nadarzyła się właśnie okazja, by namówić Was w tym miesiącu na pieczenie ciasta. Dla kogo? Dla kogo chcecie, ale o tym napiszę za chwilę.

17 maja 2015 wypada Światowy Dzień Pieczenia. W Polsce do akcji przyłączyła się margaryna Kasia.

 

worldbakingdayKasia

 

Nie jetem wielką specjalistką od pieczenia ciast. Zazwyczaj wykonuję moje ulubione ciasto, którym jest Murzynek. Dobrze wychodzi mi Tiramisu, szybkie ciasto z owocami, którego przepis opublikuję niedługo na blogu. Sernik na zimno, to również szybkie i proste ciasto, polecane szczególnie w okresie letnim, gdy w sklepach mamy duży wybór owoców.

O co chodzi ze Światowym dniem pieczenia? Chodzi o podjęcie słodkiego zobowiązania do upieczenia ciasta dla kogoś bliskiego. Podarowanie wypieku jest formą podziękowania, powiedzeniem ile dana osoba dla nas znaczy. Jest dobrą okazją do spędzenia wspólnego czasu, rozmowy i zatrzymaniu się na chwilę w tym zwariowanym świecie w którym żyjemy 🙂

Tak sobie myślę, że możemy również upiec coś dla siebie. Są tu na blogu zapracowane matki, które nie mają czasu dla siebie i poświęcają każdą wolną chwilę dla pozostałych członków rodziny.

Może 17 maja upieczemy coś tylko dla siebie? Napijemy się dobrej kawy lub czekolady na gorąco, poczytamy dobrą książkę i będziemy objadać się ciastem? A resztę członków rodziny wyślemy na wycieczkę za miasto?

Ja podejmę wyzwanie i upiekę na ten dzień ciasto. Będzie to niedziela, idealny czas na relaks z bliskimi osobami. Dla kogo upiekę ciasto? Dowiedziecie się już niedługo, ale najprawdopodobnie będzie to mój mąż 🙂

Inspiracji możecie szukać na stronie Margaryny Kasi.

 

logo

Może zainspiruje Was poniższy przepis:

Ciasto z kokosem, mango i limonką

Ilość porcji: 16
Czas przygotowywania: 30 minut
Czas pieczenia: 70 minut

Potrzebujemy:

225 g margaryny Kasia
325 g cukru
4 jajka
250 g mąki + 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g mąki pszennej uniwersalnej
Skórka z dwóch limonek
50 g suszonego mango, drobno pokrojonego
50 g migdałów w płatkach
50 g wiórków kokosowych

Do wykonania syropu:

Sok z 2 limonek
60 g cukru

Do wykonania kremu:

55 g margaryny Kasia
175 g cukru pudru
1–2 łyżeczki mleka
100 g puree z mango (świeżego lub z puszki)
1. Formę do pieczenia natłuścić i wyłożyć papierem (23 cm)
2. Rozgrzać piekarnik do 170°C
3. Włożyć margarynę i cukier do miski, ubijać do momentu uzyskania lekkiej i puszystej masy. Dodawać po kolei jajka, a potem resztę składników.
4. Przełożyć masę do przygotowanej formy i piec na środkowym poziomie piekarnika przez 1 godzinę i 10 minut albo aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.
5. Wyłączyć piec i odstawić ciasto do ostygnięcia na drucianej podstawce.

Jak wykonać syrop:

Do garnka wsypać cukier i wlać sok z limonki, podgrzewać na średnim ogniu. Mieszać aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i polać ciepłe ciasto.

Jak wykonać nadzienie:
1. Margarynę, cukier i mleko wymieszać w misce, ubijać aż masa zrobi się gładka.
2. Pokroić ciasto na 3 placki oraz przełożyć kremem i puree z mango.

Wykonujemy lukier:

Przygotować lukier mieszając sok z limonki lub wodę z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstej, lejącej się konsystencji i rozprowadzić po cieście.

Ozdobić bakaliami, kawałkami mango, kokosa i migdałami.

 

ciasto

 

17 maja pochwalę się Wam jak udała się moja niespodzianka. Może i Wy, pod postem, pochwalicie się swoimi wypiekami i podejmiecie ze mną wyzwanie jakie stawia nam Kasia.

Więcej informacji znajdziecie na portalach społecznościowych:

Facebook – LINK

facebook

Facebook Margaryny Kasi – LINK

Instagram – LINK

instagram

I jeszcze jedna ważna informacja, którą znalazłam na profilu Kasi:

“Okaż uczucia w najsłodszy sposób Podziel się ciastem z najbliższymi! Upiecz pyszne ciasto, a Kurierzy Kasi zawiozą je pod wskazany przez Ciebie adres w Światowym Dniu Pieczenia 17 maja!” 

Jeśli chcecie, by Kasia dowiozła Wasze ciasta zajrzyjcie na profil, tam dowiecie się szczegółów.

Ten post sponsorowany jest przez Margaryna Kasia, ale tekst w nim zawarty jest mojego autorstwa.

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

0 Responses

  1. haukotella pisze:

    Ja właśnie upiekłam tartę z rabarbarem, miała być na jutro dla znajomych, ale wyglądała tak smacznie, że spróbowałam i jutro muszę piec nową, a murzynka też bardzo lubię i często robię 🙂

    1. Lubię rabarbar w cieście, też muszę upiec 🙂

  2. haukotella pisze:

    Ja właśnie upiekłam tartę z rabarbarem, miała być na jutro dla znajomych, ale wyglądała tak smacznie, że spróbowałam i jutro muszę piec nową, a murzynka też bardzo lubię i często robię 🙂

    1. Kinga pisze:

      Lubię rabarbar w cieście, też muszę upiec 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Warto przeczytać
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem