Nie mam w sobie tyle pasji do gotowania co ludzie biorący udział w programach kulinarnych. Zazdroszczę im tej ogromnej miłości do gotowania i tego, że potrafią łączyć smaki, które według mnie nie powinny być razem mieszane. Moim zdaniem gotuję dobrze i wielu osobom moje dania smakują. Córka i mąż nie narzekają, a czasem uda mi się zrobić naprawdę coś dobrego i wtedy wiem, że długie stanie w kuchni nie poszło na marne 🙂
Codziennie jednak staram się gotować szybkie dania, czasem coś mrożę i mam przygotowane potrawy na czarną godzinę (czyli wtedy gdy nie chce mi się gotować). Ostatnio do naszej kuchni zawitały potrawy z makaronów, których wcześniej nie lubiłam. Jedyne co tolerowałam to spaghetti, ale też nie jadaliśmy go zbyt często.
Mam dzisiaj dla Was przepis na pyszną sałatkę z makaronem, szparagami i indykiem. Jest prosta do przygotowania i polubi ją każdy, nawet mężczyźni. Mój mąż ostatnio stwierdził, że to najlepszy obiad jaki ostatnio podałam 🙂 Widać więc, że poprzednie już mu się znudziły i potrzebował czegoś nowego.
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z MAKARONEM, SZPARAGAMI I INDYKIEM
Czas przygotowania: 30 min
Liczba porcji: 2
SKŁADNIKI
- makaron tagliatelle
- zielone szparagi
- rukola
- koperek
- szczypiorek
- czerwona cebula
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- pęczek rzodkiewki
- pierś z indyka lub kurczaka
- pomidory koktajlowe
- olej do smażenia
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcinamy końcówki szparagów i gotujemy je przez ok. 15 minut, by były miękkie. Jeśli nie mamy garnka do gotowania szparagów, można użyć dużej patelni.
Rzodkiewkę kroimy w talarki, a pomidorki koktajlowe na połówki. Koperek i szczypiorek siekamy, a czerwoną cebulę kroimy w piórka. Gdy makaron będzie gotowy, a szparagi miękkie, kroimy mięso w kostkę i smażymy na oleju.
Dodajemy do mięsa pokrojony czosnek, przyprawy prowansalskie oraz trochę pieprzu czarnego. Na talerzu najpierw kładziemy rukolę, następnie usmażone mięso. Kolejno kładziemy: pomidorki, rzodkiewkę, czerwoną cebulę. Szparagi kroimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki. Całość posypujemy odrobiną koperku i szczypiorku oraz polewamy oliwą z oliwek.
Oprócz pomysłu na Was przepis na brownie z orzechami i malinami. Moje ulubione ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania szczególnie teraz, gdy możemy kupić świeże owoce. Nie jem zbyt dużo słodyczy, ale jak mam wybrać jakiś deser to zawsze jest to coś czekoladowego.
PRZEPIS NA BROWNIE Z ORZECHAMI I MALINAMI
Czas przygotowania: 45 minut
Liczba porcji: 12
SKŁADNIKI:
- 250 g gorzkiej czekolady (ok. 4 tabliczki)
- 175 g masła
- 4 jajka
- pół szklanki cukru brązowego
- świeże maliny
- 100 g mąki kokosowej lub migdałowej
- ulubione orzechy
PRZYGOTOWANIE:
W małym garnku roztapiamy gorzką czekoladę i masło, wszystko odstawiamy do ostudzenia. Orzechy miksujemy na małe kawałki. W misce ubijamy jajka z cukrem, następnie dodajemy powoli mąkę cały czas mieszając.
Na koniec dodajemy wystudzoną czekoladę z masłem i orzechy. Masę wlewamy o wyłożonej papierem do pieczenia formy 20×30 cm lub 20×20 cm. Na wierzchu układamy maliny. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut.
Gotowe brownie najlepiej smakuje na ciepło i z gałką lodów waniliowych.
Wszystkie przepisy są idealne na spotkania ze znajomymi i powstały w ramach współpracy z htt. Kampania była #kuchennympojedynkiem pomiędzy mną, a dziewczynami z Allantkowe Blw . W głosowaniu na profilu FB Netto wygrały dziewczyny 🙂 Wcale mnie to nie dziwi, lepsza jestem w organizacji i prządkach, a dziewczyny to profesjonale kucharki 🙂 Wiecie, że wydały dwie książki? Każda mama je zna, prawda? 🙂
Kto ma ochotę na pyszną sałatkę lub brownie według mojego przepisu?
0 Responses
Browni co zamiast masla przy nietolerancji?