Zakupiłam ostatnio zgrzewarkę wraz z funkcją próżniowego pakowania. Po co mi takie urządzenie?
Pakowanie próżniowe pozwala zachować nam potrawy i inne produkty spożywcze dłużej świeże.
Jak przeczytałam na portalu Vakufit pakowanie próżniowe pomaga utrzymać zapach, kolor i strukturę żywności. Jednak nie ogranicza rozwoju określonych gatunków bakterii ani procesu fermentacji. Pakowanie próżniowe nie zastępuje gotowania ani konserwowania.
Moja zgrzewarka wygląda tak:
Nie ma znaczenia firma, chyba, że jesteśmy przywiązani do jakiejś konkretnej. Moją kupiłam na portalu aukcyjnym.
Raz w tygodniu staram się zrobić zakupy na cały tydzień. Pisząc wcześniej menu na każdy dzień, jestem w stanie na jego podstawię zrobić listę zakupów.
Aby niektóre produkty przetrwały w lodówce troszkę dłużej, postanowiłam skorzystać ze zgrzewarki i woreczków do próżniowego pakowania.
Kupiłam m.in. makrelę. Wiem, że użyję jej dopiero po weekendzie więc zapakowałam ją próżniowo:
W górnej części zgrzewarki znajdują się się worki. Moja zgrzewarka posiada też nożyk do cięcia – bardzo przydatna funkcja 🙂
Po zgrzaniu worek wygląda tak:
Teraz wkładamy produkt ( w moim przypadku makrelę):
Ta część odpowiedzialna jest za wyssanie powietrza z worka:
Tak wygląda w trakcie wysysania powietrza:
A to już gotowy produkt, który mogę schować do lodówki. Dodatkowym plusem jest to, że nie będzie brzydko pachniało rybą w całej lodówce i mam nadzieję, że dłużej zachowa swoje walory.
Kilkuwarstwowe nieprzepuszczające powietrza woreczki chronią żywność przed parowaniem powierzchniowym, które jest przyczyną jej wysuszania. Pamiętajmy by dobrze pakować żywność zanim schowamy ją do zamrażalnika.
Ważne informacje ze strony vakufit.eu (niewiele jest stron o próżniowym pakowaniu, posłużyłam się jedną z nich).
Pakowanie próżniowe zup i sosów
W razie pakowania próżniowego zupy czy sosu należy wlać je do woreczka pozostawiając min. 5 cm wolnej przestrzeni od górnej krawędzi. Włożyć woreczek do zamrażarki „na stojąco“ i pozostawić płyn do zamarznięcia. Następnie wyjąć woreczek z zamrożonym produktem i zapakować go próżniowo.
Pakowanie próżniowe owoców
Przed pakowaniem próżniowym najlepiej jest owoce zamrozić. Umyte i osuszone owoce wyłożyć na tackę lub papier do pieczenia i włożyć na ok. 2 godziny do zamrażalnika. Następnie przełożyć owoce do woreczka i zapakować próżniowo.
Pakowanie próżniowe mięsa, ryb i drobiu
Przed pakowaniem próżniowym mięso, drób i ryby należy umyć i lekko osuszyć za pomocą papierowego ręcznika lub zapakować w czystą serwetkę papierową, która wchłonie nadmiar wilgoci. Ten sposób pozwala nie tylko zaoszczędzić czas aż do momentu poddania żywności obróbce cieplnej, ale przede wszystkim pozwala utrzymać jej należytą wilgotność i kształt. Żywność można także najpierw w woreczku zamrozić, a następnie zapakować próżniowo.
Używacie takiego urządzenia w domu? Co myślicie o takim pakowaniu żywności?
28 Responses
Super gadżet do domu 🙂
i od razu w zamrażarce więcej luzu 🙂
Fajne urządzenie!! Można zachować więcej miejsca w zamrażarce lub lodówce 🙂
da rade gotować produkty w tym opakowaniu? czy tylko przechowywanie? pozdrawiam
Właśnie zastanawiam się nad zakupem zgrzewarki? Jak spisuje się po dłuższym czasie? Jakieś wady?
Wykorzystuję ją w domu od czasu do czasu i sprawdza się doskonale. Ja jestem zadowolona.
Możesz podać jakiej folii używasz, bo moją podczas zasysania i zgrzewania przepala, a mam taką samą zgrzewarkę?
Kupuję taką dostępną na allegro i nie mam z nią problemów. A Ty Tomaszu gdzie kupujesz swoją?
No jestem oczarowsna coś m iieię zdajs że jeszcze w tym tygodniu zafunduje sobie taki gadzer
Mam pytanie, kupiłam zgrzewarke i czy mogę tak zapakować gołąbki? Jeśli tak to najpierw je zamrozić? Pozdrawiam
Najpierw do zgrzewarki, a potem zamrozić 🙂
Jak ktos chomikuje jedzenie to sie moze przydac ale przy biezacym spozyciu to zbedny gadzet
witam jestem ciekawy czy jak do woreczka wlozylby wate cukrowa czy dalo by rade zgrzac worek
Bardzo fajny składniowo i opisujący wpis, który z pewnością przyda się innym kuchennym zawodnikom ;d oczywiście w tym mnie 🙂
Pozdrawiam
Super wpis, dużo przydatnych informacji dotyczących pakowania próżniowego 😉
pozdrawiam
no ryby najgorsze, ta jeszcze wędzona to ok ale ogólnie świeża, najgorszy zapach! ja kupiłam Food Saver zgrzewarkę i bardzo sobie chwale
też mam zgrzewarkę z tej marki i bardzo ją sobie chwalę!
Aldona, Anita – jaki model warto wybrać? mam budżet tak do 500/600 zł maks. dużo właśnie się naczytałam, że to są dobre zgrzewarki i rozważam zakup, bo zaraz pojawi się dziecko i chcę sobie wszystko na maksa ułatwić.
aktualnie testuję food saver i muszę pochwalić, bo w mojej nawet płynne produkty mogę pakować
Moja zgrzewarka od Food Saver ratuje mi życie zawsze, kiedy zrobię za dużo jedzenia. Dzięki temu już nie marnuję 🙂
Skąd ja to znam 🙂 Ostatnio pakowałam nawet lejący sos do mięsa, nic nie wyleciało, rewelacja! Skuteczność, trwałość i szczelność. Najlepsza technologia!
moim zdaniem nie ma wad. raczej plusy. poza tym, że dłużej jedzenie jest dobre, to zajmuje mniej miejsca niż np w pojemnikach. mam z food saver od dwóch miesięcy i jestem zadowolona.
Uwielbiam ten sprzęt, doskonale sprawdza się w kuchni. Food Saver jest niezawodna.
Zgadzam się całkowicie. Food Saver to najlepszy sprzęt w mojej kuchni, zwłaszcza doceniam mają dużą rodzinę i sporo gotowania.
Najlepsza zgrzewarka to Food saver – polecam wszystkim. Pozwala nie marnować jedzenia i ma fajny design.
Food Saver to mój numer jeden na rynku, polecam
Food Saver to prawdziwy strzał w dziesiątkę
Ja mam Food Saver już od kilku miesięcy i świetnie się sprawdza przy dużej rodzinie