Pyszny deser z kaszy jaglanej z malinami

Autor

Kinga Petrus

Uwielbiam lato z powodu dostępności świeżych owoców i warzyw. Mam swój ulubiony stragan z sezonowymi produktami i wiem, że produkty tam sprzedawane są dobrej jakości.

Wykorzystuję każdą chwilę na to, by oprócz jedzenia ulubionych owoców, przygotowywać z nich przetwory i mrozić je na zimę. Sezonowe owoce używam również do przygotowywania deserów lub ciast. Mrożone owoce są dobre, ale nie zastąpią tych świeżo zerwanych z drzewa lub krzaczka.

Dzisiaj pokaże Wam jak przy pomocy 5 składników przygotować pyszny i zdrowy deser dla całej rodziny.

 

JAK ZROBIĆ DESER Z KASZY JAGLANEJ Z MALINAMI

 

Składniki:

  • maliny
  • kasza jaglana
  • pół dojrzałego banana
  • mleko (zwykłe lub sojowe)
  • sok z połowy cytryny

 

 

deser z kaszy jaglanej z malinami

 

Kaszę jaglaną gotujemy ok. 15 minut na wodzie lub mleku. Gdy będzie miękka dodajemy pół banana oraz sok z cytryny i miksujemy. Sprawdźcie czy deser jest wystarczająco słodki, jeśli nie dodajcie cukier (łyżeczkę lub dwie).

Uzyskaną masę wkładamy do słoiczków, miseczek lub innych pojemników. Kładziemy jedną warstwę kaszy, następnie warstwę zmiksowanych malin i tak dalej. Na wierzchu deseru układamy maliny i np. listek mięty.

 

deser z kaszy jaglanej z malinami

 

DESER Z KASZY JAGLANEJ 

Na moich zdjęciach kasza jaglana nie ma gładkiej konsystencji, bo zepsuł mi się blender i nie mogłam jej dokładnie zmiksować.

Musiałam dodać cukier do deseru ponieważ użyłam żółtego banana. Dojrzewający banan staje się coraz bardziej żółty. Enzymy w nim zawarte stopniowo rozkładają skrobię (w postaci łańcuchów cukrów) w cukry proste, a te są dużo łatwiej wchłanialne i mają słodki smak. Dlatego bardziej dojrzały banan jest słodszy.

Zamiast malin można użyć innych owoców: malin, jagód, jeżyn itp. Wszystko zależy od tego co bardziej lubicie.

 

deser z kaszy jaglanej z owocami

 

Kasza jaglana nie zawiera glutenu dzięki temu jest lekko strawna. Zawiera witaminę E oraz  witaminy z grupy B.  Dostarcza organizmowi krzemu, który odpowiada za zdrowe stawy, mocne włosy i paznokcie, oraz prawidłową przemianę materii.

 

Mam nadzieję, że zachęciłam Was do zrobienia tego deseru. Jego wykonanie nie zajmie Wam dłużej niż 20 minut, bo trzeba doliczyć czas gotowania kaszy jaglanej. 

 


Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie co tydzień newsletter, w którym będę pisała o moich planach blogowych i prywatnych. Czasem podam wskazówki dotyczące porządków lub zorganizuję konkurs z fajnymi nagrodami. Podaj swoje imię i adres email, a w najbliższy poniedziałek otrzymasz ode mnie wiadomość.

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

0 Responses

  1. Laura pisze:

    Mam pytanie czy deser powinien być po włożeniu do słoiczków w lodówce?

    1. Kinga Petrus pisze:

      Tak deser powinien być włożony do lodówki jeśli będziesz go jadła wieczorem lub następnego dnia. Owoce szybko się psują, dlatego deser należy szybko zjeść 🙂

  2. doniczki metalowe pisze:

    świetny przepis! genialny w swej prostocie i jednocześnie pyszny

  3. Gracja pisze:

    Kasza jaglana jest produktem szczególnie polecanym na śniadanie – jest lekkostrawna i sycąca. Można ugotować ją na wodzie z mlekiem lub w samym mleku, najlepiej z dodatkiem bakalii. Deser jak najbardziej dla mnie na tak!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY