Uwielbiam Tiramisu i przygotowuję go najczęściej na specjalne okazje. Mimo, iż oryginalny przepis mówi, by użyć do jego przygotowania surowe jajka, ja przygotowuję go bez jajek.
Do przygotowania Tiramisu potrzebujemy (porcja na 4 pucharki):
– serek Mascarpone – 250g,
– śmietanka 30% lub 36 % – 130g,
– biszkopty
– cukier puder
– mała filiżanka kawy
– kakao.
Opcjonalnie możecice użyć 50g likieru Amaretto – ja przygotowuję wersję bez alkoholu.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do serka Mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku, jeśli lubimy bardziej słodkie desery.
Jeśli robimy wersję z alkoholem to wlewamy go do kawy.
Maczamy biszkopty w kawie i wkładamy do pucharka, następnie warstwa kremu, znowu biszkopty itd.
Górę posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Najlepiej deser smakuje następnego dnia, ale możemy odczekać kilka godzin i deser będzie równie pyszny.
Smacznego! Kinga 🙂
Przepis pochodzi z mojego i siostry bloga Siostry Na Talerzu, gdzie od czasu do czasu dodajemy swoje ulubione przepisy.