Tiramisu – prosty, szybki do zrobienia i przepyszny deser

Uwielbiam Tiramisu i przygotowuję go najczęściej na specjalne okazje. Mimo, iż oryginalny przepis mówi, by użyć do jego przygotowania surowe jajka, ja przygotowuję go bez jajek.

 

 

Do przygotowania Tiramisu potrzebujemy (porcja na 4 pucharki):

– serek Mascarpone – 250g,
– śmietanka 30% lub 36 % – 130g,
– biszkopty
– cukier puder
– mała filiżanka kawy
– kakao.
Opcjonalnie możecice użyć 50g likieru Amaretto – ja przygotowuję wersję bez alkoholu.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do serka Mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku, jeśli lubimy bardziej słodkie desery.

Jeśli robimy wersję z alkoholem to wlewamy go do kawy.

Maczamy biszkopty w kawie i wkładamy do pucharka, następnie warstwa kremu, znowu biszkopty itd.

 

jak zrobić tiramisu bez alkoholu
Górę posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Najlepiej deser smakuje następnego dnia, ale możemy odczekać kilka godzin i deser będzie równie pyszny.
Smacznego! Kinga 🙂
Przepis pochodzi z mojego i siostry bloga Siostry Na Talerzu, gdzie od czasu do czasu dodajemy swoje ulubione przepisy.
siostrynatalerzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.



Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.