Tiramisu – prosty, szybki do zrobienia i przepyszny deser

Autor

Kinga Petrus

Uwielbiam Tiramisu i przygotowuję go najczęściej na specjalne okazje. Mimo, iż oryginalny przepis mówi, by użyć do jego przygotowania surowe jajka, ja przygotowuję go bez jajek.

 

 

Do przygotowania Tiramisu potrzebujemy (porcja na 4 pucharki):

– serek Mascarpone – 250g,
– śmietanka 30% lub 36 % – 130g,
– biszkopty
– cukier puder
– mała filiżanka kawy
– kakao.
Opcjonalnie możecice użyć 50g likieru Amaretto – ja przygotowuję wersję bez alkoholu.
Śmietanę ubijamy i dodajemy do serka Mascarpone. Dodajemy cukier puder do smaku, jeśli lubimy bardziej słodkie desery.

Jeśli robimy wersję z alkoholem to wlewamy go do kawy.

Maczamy biszkopty w kawie i wkładamy do pucharka, następnie warstwa kremu, znowu biszkopty itd.

 

jak zrobić tiramisu bez alkoholu
Górę posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki. Najlepiej deser smakuje następnego dnia, ale możemy odczekać kilka godzin i deser będzie równie pyszny.
Smacznego! Kinga 🙂
Przepis pochodzi z mojego i siostry bloga Siostry Na Talerzu, gdzie od czasu do czasu dodajemy swoje ulubione przepisy.
siostrynatalerzu

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem