Główna zasada zamrażania brzmi: jedzenie dzielimy na takie porcje, które potem wykorzystamy “na jeden raz”. Ponowne zamrażanie sprzyja bowiem rozwojowi bakterii w produkcie.
Duszone w kawałkach możemy włożyć do plastikowych pojemników i zalewamy sosem.
Pieczone – przekładamy do plastikowego woreczka, który szczelnie zamykamy
Kawałek pieczeni możemy owinąć również w przezroczystą folię (podobnie postępujemy z pasztetami i klopsami).
Jeśli mięso przed pieczeniem zostało posypane ziołami, trzeba je zebrać (np. papierowym ręcznikiem) zanim zamrozimy gdyż w przeciwnym razie zgorzknieją!!!
Mięso gotowane – zamrażamy w odtłuszczonym wywarze.
Najlepiej mrozić w plastikowym woreczku lub pojemniku.
Możemy mrozić ryby smażone (ale bez panierki) lub pieczone. Każdą osobno zawijamy w folie aluminiową, a po wyjęciu cały taki pakunek wstawiamy na 20 minut do gorącego piekarnika. Ani śledzie, ani ryby w galarecie nie nadają się do mrożenia!!
Niską temperaturę (-10C) doskonale znoszą wypieki z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego, biszkoptowego i piaskowego – zawinięte w folię aluminiową. Można je przechowywać ok.2 tygodni. Nie można konserwować wyrobów z kremem maślanym ani bitą śmietaną, jednak masę makową można już mrozić.
Biały chleb (razowy się do tego nie nadaje) należy starannie opatulić folią. Inaczej wyschnie i po rozmrożeniu będzie się kruszył. Same drożdże, mocno ugniecione w plastikowym naczyniu, także świetnie się czują w zamrażarce ( mogą w niej zostać nie dłużej niż miesiąc).
GRZYBY
Jeśli do świątecznej zupy wykorzystujemy same kapelusze, nóżki zamrażamy. Zawsze warto oddzielać kapelusze od trzonów, bo potem ułatwia przygotowanie z nich dań: kapelusze możemy usmażyć w panierce, a nóżki dodamy do np. bigosu.WARZYWA I ZIELENINA
Ugotowane najlepiej pokroić w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po rozmrożeniu będą od razu gotowe na sałatkę. Zieleninę siekamy drobno i wkładamy do pojemnika lub woreczków.ZUPY I BULIONY
Ponieważ po zamrożeniu zwiększają swoją objętość, wlewamy je do sporych plastikowych pojemników lub woreczków. Inny sposób to mrożenie w kostkarkach na lód (łatwo będzie dodać porcję bulionu np. do mięsa). Tak samo przechowuje się wino.
Ugotowane najlepiej pokroić w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po rozmrożeniu będą od razu gotowe na sałatkę. Zieleninę siekamy drobno i wkładamy do pojemnika lub woreczków.ZUPY I BULIONY
Ponieważ po zamrożeniu zwiększają swoją objętość, wlewamy je do sporych plastikowych pojemników lub woreczków. Inny sposób to mrożenie w kostkarkach na lód (łatwo będzie dodać porcję bulionu np. do mięsa). Tak samo przechowuje się wino.
ŻÓŁTY SER
Mrozimy go w kawałku. Jeśli bardzo obeschnie, to można go zanurzyć na godzinę w mleku.
CZAS PRZECHOWYWANIA
ryby, więdliny, gotowe potrawy – maksymalnie 6 miesięcy
ser, drób, mięso – 8 miesięcy
warzywa i owoce – rok
12 Responses
a jak długo można mrozić bigos?
Tak jak napisałam gotowe potrawy najbezpieczniej mrozić maksymalnie 6 miesięcy. Ostatnio bigos mroziłam dwa miesiące i był pyszny.
jeśli chodzi o śledzie to w kraju w którym mieszkam kupuje mrożone solone płaty
Moi rodzice jak tylko zrobili bigos, wsadzili w słoiki i gorące zakręcili. Tata wyniósł do piwnicy, zapomnieliśmy o nim i po roku przypadkiem odnalazł. Ciężko było odkręcić bo tak się słoik zassał ale bigos był jak świeży.
A ja mroże chleby razowe i uważam , że są OK.
jesli chodz chleb razowy mrozoy jest nie smaczny moze ja zle robie. napisz jak ty zamrazasz
obojetnie jaki chleb nadaje sie do mrozenia…w woreczku plastykowym do mrozenia..nalezy tylko wyciagnac powietrze z woreczka ustami i zamknac (sa tez do tego specjalne maszynki)..nie bedzie wilgoci przy odmrazaniu i chleb jak swiezy
A śledzie kupione na wagę w oleju i śledzie w śmietanie można zamrażać? Czy wytrzymają w lodówce 3 dni??
Hey!Z tym bigosem to po prostu go zawekowali!Tak można też zrobić z zupami-smacznego!
Śledzie… są bardzo mocno solone, a sól służy do rozmrażania, więc raczej się nie zamrożą, ale wytrzymają te kilka dni w swojej zalewie. W oleju powinny, w śmietanie to ryzyko, ze względu na trwałość śmietany. Napisz, jak poszło, bo to dawny post…
Śledzie… są bardzo mocno solone, a sól służy do rozmrażania, więc raczej się nie zamrożą, ale wytrzymają te kilka dni w swojej zalewie. W oleju powinny, w śmietanie to ryzyko, ze względu na trwałość śmietany. Napisz, jak poszło, bo to dawny post…
A KURCZAKA PIECZONEGO MOŻNA ZAMROZIĆ