Używanie sosu winegret do sałatek jest najbardziej popularnym sposobem użycia octu winnego w kuchni.
Ocet winny nadaje niepowtarzalny smak potrawom, i co najważniejsze – powinien znaleźć miejsce w naszym jadłospisie, gdyż jest bardzo zdrowy.
Przedstawię Wam kilka sposobów na jego użycie:
- Podstawowy przepis na sos winegret: używamy zawsze proporcji 1:4 lub 1:3 (by powstał bardziej kremowy sos) – gdzie na jedną porcję octu przypadają 3 lub 4 porcje oliwy.
- By mięso było miękkie: użyj białego octu winnego. Kupisz go w każdym dobrze wyposażonym sklepie (ok. 16zł). Użyj go jako marynaty albo gdy mięso pod wpływem duszenia mimo wszystko nie mięknie.
- Podczas gotowania jajek w koszulkach : dolej odrobinę octu do gotujących się jajek, pozwoli to na lepsze uformowanie się białka.
- Dla lepszej miękkości gotowanych żeberek i duszonego mięsa: dodaj odrobinę octu podczas gotowania
- Odśwież zwiędłe warzywa: zamocz je w zimnej wodzie z łyżką octu.
cdn…