Savoir-vivre – nakrycie stołu cz. I

Autor

Kinga Petrus

Każdy z nas wie, że przy stole obowiązują nas ścisłe zasady. Nie są one proste i czasem nie wiemy jak się zachować, dlatego też postanowiłam przypomnieć sobie i Wam jak przestrzegać zasad savoir-vivre.
Przygotowując przyjęcie dla rodziny lub znajomych, musimy zadbać, aby stół był elegancko nakryty, a potrawy ładnie podane. Ładnie nakryty stół oraz skromnie podane dania mogą nie zyskać uznania naszych gości.
Podstawowe nakrycie stołu
Jeśli nasze przyjęcie będzie składało się z trzech dań:
– zupy
– dania głównego
– oraz deseru
nasz stół nakryjemy w taki sposób:

Jeśli chodzi o serwetki do wycierania dłoni i ust, to warto o nich pamiętać i odpowiednio dobrać kolorystycznie do obrusa i zastawy. Najbardziej efektowne i eleganckie są oczywiście serwetki z materiału. Układamy je najczęściej po lewej stronie nakrycia. Możemy je również złożyć w dowolny sposób i ustawić na talerzu albo zwinąć w rulon i włożyć w specjalny pierścień na serwetki. Wszystko zależy od Was.

Po prawej stronie talerza znajduje się miejsce na nóż i łyżkę. Tu należy pamiętać, że ostrze noża zwrócone są w lewą stronę, w kierunku talerza. Po lewej stronie kładziemy widelec. Nad talerzem kładziemy łyżeczkę i widelec do deseru. Czasem miejsce łyżki zastępuje nóż, gdy na deser podamy np. owoce.
Kieliszki mają swoje miejsce po prawej stronie talerza, nad łyżką i nożem. Ja bardzo długo miałam problem z tym jak odróżnić kieliszek do wina czerwone i białego.
Kieliszki do wina białego mają kształt tulipana. Do wina czerwonego powinno się używać kieliszków  bardziej pękatych.
Na stole nie powinien znajdować się alkohol. Serwowaniem alkoholu powinien zajmować się pan domu i najlepiej jeśli alkohol znajduje się na osobnym stoliku, w pobliżu stołu.
W następnej części pokażę Wam rozszerzone nakrycie stołu. Przedstawię zasady obowiązujące gospodarzy oraz gości. Omówię kilka zasad obowiązujących nas zarówno w domu jak i w restauracji.

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

5 Responses

  1. Mam w swoich zbiorach książkę z zasadami Savoir-vivre. Jest nie tylko o stole, ale i o wielu dziedzinach życia codziennego.

    1. K.B. pisze:

      Oczywiście, savoir-vivre to nie tylko zachowanie przy stole.

  2. Anonymous pisze:

    Jeśli chodzi o nakrywanie stołu nurtuje mnie podstawowy problem – obrus. Czy ślady po złożeniu obrusa powinny być rozprasowane czy nie? Spotkałam sie z dwoma szkołami – obrus powinien być idealnie gładki oraz że nie powinno rozprasowywać się pozostałości po złożeniu – świadczy to o tym że obrus jest świeży i czysty

    1. K.B. pisze:

      Myślę i tak też robię, że zawsze prasuję obrus przed nałożeniem, takie zagięcia niezbyt ładnie się prezentują.

  3. aniak pisze:

    Fajny pomysł na cykl postów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY