Ostatnio mam często ochotę na coś słodkiego. Częściej ostatnio sięgam po ciasta i wszystkie smakołyki, które można przygotować z owocami. Co najmniej raz w tygodniu robię naleśniki albo sernik na zimno, a ostatnio ciasta z owocami.
Jeśli mam stać w kuchni i piec, to przepis na ciasto musi być prosty, a przygotowanie nie może trwać dłużej niż 20 min 🙂
Znalazłam w swoim notesie przepis, który bardzo często stosowałam i wiem, że zawsze wychodzi. Spróbujcie, a nie pożałujecie 🙂 Można je przygotować z różnymi owocami, najlepiej użyć takich, które aktualnie dostępne są w sklepie. Przygotowałam je już z truskawkami, malinami, jagodami, a teraz przyszła pora na brzoskwinie.
Do przygotowania ciasta potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- torebka cukru waniliowego (opcjonalnie, dla tych co lubią posmak wanilii w cieście)
- szklanka cukru
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- owoce
- cukier puder
Wszystkie składniki mieszamy ręcznie lub w mikserze i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zdarza się, że nie korzystam z papieru do pieczenia tylko smaruję foremkę masłem i obsypuję bułką tartą. Jednak najlepiej sprawdza się papier do pieczenia, dlatego dbam o to, by zawsze mieć go w domu.
Moja forma ma 26 cm.
https://www.instagram.com/perfekcyjnawdomu/
Ciasto pieczemy ok. godziny, w 180 stopniach. Czasem wychodzi dłużej, ale chodzi o to, by uzyskać efekt suchego patyczka. Po godzinie należy sprawdzić ciasto wykałaczką.
Tym razem ciasto nie wyrosło mi tak dobrze, bo gdy nałożyłam połowę ciasta do foremki to położyłam na nie kawałki owoców. Później dodałam resztę i na wierzchu znowu położyłam owoce. Nie róbcie tak, owoce połóżcie tylko na wierzchu.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Teraz już wystarczy ukroić kawałek, zrobić dobrą kawę lub herbatę. Wziąć do ręki ciekawą książkę lub gazetę i delektować się pysznym ciastem. Jest proste do przygotowania i można je często piec nie poświęcają na to zbyt wiele czasu.
Jeśli wykonacie ciasto z mojego przepisu to podzielcie się zdjęciem w komentarzu 🙂 Smacznego!
0 Responses
Ciasto wygląda smakowicie 🙂 ja zamiast mleka dodaję maślankę, proporcje bardzo podobne. Zapewne smakuje wyśmienicie tak jak moje : słodkie, wilgotne, nie zakalcowate, puszyste, po prostu pyszneeeeee …. 🙂 Pracowita z Ciebie osóbka – mając takie Maleństwo u boku 🙂 pozdrawiam serdecznie
Tak można dodać maślankę i wyjdzie jeszcze lepsze 🙂 Tutaj wyszedł mi lekki zakalec ale tylko dlatego, że dałam owoce do środka, a normalnie nie daję i wtedy jest wilgotny i puszysty tak jak piszesz 🙂 No jestem pracowita, ale są momenty, że czasem brak sił i w domu jest przez chwile bałagan 🙂 szczególnie teraz jak Ania nie śpi w nocy bo ząbkuje i nie mam na nic siły 🙂 Pozdrawiam
Mniam, mniam 🙂 Wygląda pysznie! Z pewnością skorzystam z przepisu 🙂
Bardzo się cieszę i daj znać jak wyszło 🙂
Cudownie nie długo będą, a w sumie już
są maliny to chętnie spróbuje. A masz przepis na dobrą tartę?
Z malinami już robiłam – pyszne 🙂 A tutaj masz przepis na moją ulubioną tartę 🙂
https://perfekcyjnawdomu.pl/tarta-z-kurczakiem-i-brokulem/
Mmmm, ślinka pociekła, chęci na upieczenie takiego ciasta wzrosły. Nawet podobne w cukierni mnie nie skusi. Wolę zakasać rękawy i wziąć się za pieczenie. Oby wyszło smaczne 😉
I wyszło? Teraz jestem na etapie pieczenia co dwa dni jogurtowego ze śliwkami 🙂 Może dam przepis na blogu 🙂