Uwielbiam tę porę roku. Na targu znajduję świeże warzywa, co jakiś czas pojawiają się nowe owoce. Aktualnie mamy sezon na truskawki, za chwilę będą maliny, borówki, jeżyny, jagody itp. Parę dni temu na jednym z profili na Facebooku, zobaczyłam ciasteczka z ciasta francuskiego z owocami. Często je robię, przepis nie jest skomplikowany, ale zaintrygował mnie sposób formowania ciasta.
Do przygotowania ciastek potrzebne będą:
- ciasto francuskie – ja akurat kupuję gotowe, wiem, że można robić samemu, ale jeszcze nigdy nie próbowałam,
- owoce,
- ser twarogowy,
- cukier,
- aromat waniliowy lub cukier waniliowy itp
To nie jest mój autorski przepis, dlatego podam stronę z której go uzyskałam. Ser robię na oko – kilka łyżek mieszam z cukrem zwykłym i torebką waniliowego. Próbuję i jak smak jest odpowiedni, to zaczynam przygotowanie ciasta.
Tak jak pisałam, instrukcję formowania ciasta znalazłam na FB i link do niego wklejam Wam TUTAJ. Nie jest skomplikowany, wykonanie ciastek zajmuje parę minut. Kolejne 15 minut zajmuje pieczenie w piekarniku w 200 stopniach i posypanie wypieków cukrem pudrem.
A oto efekt końcowy moich wypieków:
Zachęcam Was do ich wykonania, a ja tymczasem zrobiłam sobie herbatę i zjem kilka, bo pachną obłędnie 🙂
Aby ciasto nie było mokre od owoców zalecam pieczenie góra dół z termoobiegiem przez 15-20 minut. Im dłużej pieczemy tym bardziej wodniste robią się owoce.
Ciasto francuskie często gości na moim stole. Przepis jest prosty, szybki i tani. Do porannej kawy jak znalazł 🙂
0 Responses
Uwielbiam ciasto francuskie zarówno w daniach na słodko jak i na słono 🙂 Muszę wypróbować Twój przepis!
Jest prosty a ciastka są pyszne 🙂 Teraz truskawki, później maliny itp 😀
Tez nigdy nie próbowalam robić sama ciasta francuskiego i kupuję gotowe 🙂 uwielbiam ciasto francuskie za to że dania z nim sa tak ekspresowe w przygotowaniu i że można je przygotowac na słodko i na słono – nie da sie tego zepsuć 😉
szybkie, proste, ale jakie efektowne i smaczne zarazem 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie! 🙂
🙂