Jarmuż to roślina, która należy do grupy kapustowatych. W starożytności, podobno, uprawiana była jako roślina ozdobna i jadalna. Obecnie przeżywa swoją świetność.
Dowiedziałam, ze może ona występować w różnych odcieniach m.in. zieleni lub fioletu. Aby jarmuż zachował jak najwięcej swoich właściwości, powinien być gotowany podobnie jak brokuły, czyli na parze przez maksimum 3-4 minuty.
Liście jarmużu nadają się również do spożycia na surowo, np. jako dodatek do sałatek. Po ugotowaniu można go również wykorzystać jako dodatek do zup. Świetnie nadaje się do smażenia i duszenia, podobnie jak szpinak.
Dzisiaj chciałabym Wam podać przepis na chipsy z jarmużu.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania na gotowe chipsy: 10 minut
Zbierałam się z zamiarem ich przygotowania już jakiś czas. Parę dni temu była ku temu okazja, by pierwszy raz je zjeść – zaprosiłam koleżanki na babskie pogaduchy i podałam im m.in. chipsy z jarmużu.
Co potrzebujemy do przygotowania:
– liście jarmużu ( do kupienia w Lidlu lub Biedronce koszt. 3,49 – 3,99 zł)
– oliwa,
– sól,
– chili,
– cytryna.
Jeśli na opakowaniu nie jest napisane, że liście są umyte i wysuszone, to musicie to zrobić. Ja wierzę producentowi i nie tracąc czasu na suszenie, zabieram się za przygotowanie marynaty.
Łączę ze sobą łyżkę oliwy, odrobinę soli, 1/4 łyżeczki chili i łyżkę cytryny. Oczywiście próbuję marynatę i doprawiam. Wszystko zależy od tego jaki smak chcecie uzyskać. Jeśli chili jest dla Was za ostre, to użyjcie ostrej papryki.
W osobnej misce polewamy liście jarmużu marynatą i dokładnie mieszamy. Następnie układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.
Wcześniej nagrzewamy piekarnik do 150- 180 stopni. Wkładamy foremkę do piekarnika i pieczemy z termo obiegiem 10-15 minut. Oczywiście co 5 mint sprawdzając, czy chipsy są już gotowe. Należy uważać, by nie spalić liści jarmużu.
Tak gotowe chipsy są idealne na wieczór filmowy w domu. Są zdrowe, zawierają m.in. węglowodany, białko. Odrobina chili natomiast poprawia trawienie. Koszt takich chipsów to niecałe 4 zł + czas na przygotowanie.
Ja zrobiłam je już drugi raz i są przepyszne. Od dłuższego czasu nie jadam już niezdrowych rzeczy, nie jem fast foodów, chyba że przygotuję je sama w domu. Takie zdrowe chipsy z pewnością będą często gościły w moim domu.
Jedliście już chipsy z jarmużu. Jakie inne chipsy przygotowujecie w domu?
0 Responses
Nie wiem czemu ten Jamruż przypomina mi szpinak. Z kolei szpinak jak dla mnie da się znieść, ale bez szału. Chociaż przynajmniej w przypadku tych chipsów wiem co jem. Spróbuję kiedyś zrobić jak nie będzie niczego słodkiego do jedzenia w domu 🙂
oj w smakku bardzo się różnią, nic nie mają wspólnego 🙂 a chipsy jarmużowe mnie osobiście smakuja 🙂
Nie wiem czemu ten Jamruż przypomina mi szpinak. Z kolei szpinak jak dla mnie da się znieść, ale bez szału. Chociaż przynajmniej w przypadku tych chipsów wiem co jem. Spróbuję kiedyś zrobić jak nie będzie niczego słodkiego do jedzenia w domu 🙂
oj w smakku bardzo się różnią, nic nie mają wspólnego 🙂 a chipsy jarmużowe mnie osobiście smakuja 🙂
hmm zaintrygowałaś mnie tymi chipsami… Musiałabym kiedyś spróbować 🙂
Musisz spróbować, są bardzo dobre i nie wymagają długiego czasu przygotowań 🙂
hmm zaintrygowałaś mnie tymi chipsami… Musiałabym kiedyś spróbować 🙂
Musisz spróbować, są bardzo dobre i nie wymagają długiego czasu przygotowań 🙂