Nie od dziś wiadomo, że w Vegecie/Kucharkach itp. przyprawach znajduje się wiele chemii. Ja również jej używałam. Nie mam przy sobie pakowania, ale w Internecie znalazłam skład:
Sól kuchenną (ok. 50 proc.), suszone warzywa (do 15 proc.), substancję wzmacniającą smak i zapach (glutaminian sodu), cukier, maltodekstrynę, przyprawy, skrobię kukurydzianą (wypełniacz, zagęstnik), sztuczne barwniki.. [źródło]
Chcąc jeść jak najwięcej zdrowych rzeczy, postanowiłam zrobić domową vegetę.
W programie Wiem Co Jem, Katarzyny Bosackiej, znajdziemy następujący przepis:
4 łyżki suszonych warzyw
3 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka prażonej cebuli
1 łyżka soli morskiej
1/3 łyżeczki kurkumy
Dla mnie posłużył jako baza. Dodałam do tej mieszanki jeszcze kilka przypraw:
1 łyżka soli czosnkowej / czosnku granulowanego,
1 łyżka koperku,
1 łyżka suszonej pietruszki,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżka czarnego pieprzu,
Można dodać jeszcze kilka suszonych grzybów i suszone pomidory. Całość mielimy, jeśli kawałki warzyw są zbyt duże.
Użyjcie takich przypraw, które lubicie. Jeśli wolicie bardziej słoną przyprawę, dodajcie jeszcze jedną łyżkę (oryginalna vegeta ma jej aż 50%, niektórzy mogą być przyzwyczajeni do takiej ilości soli w przyprawie)
Wszystkie te składniki kupimy w sklepie na dziale z przyprawami lub bakaliami i suszonymi produktami.
Można też samemu zrobić mieszankę suchych warzyw, a nawet ziół. Wystarczy kupić, pokroić i wysuszyć je np. w suszarce do grzybów. Trochę więcej roboty, ale może wyjdzie odrobinę taniej.
Robiąc przyprawę z gotowych produktów mamy pewność, że nie jemy szkodliwych substancji.
8 Responses
Dobry pomysł! Ja głównie używam Vegety do rosołu lub gulaszu, więc muszę pokombinować ze smakiem 🙂
Zobacz skład tej, którą aktualnie używasz i zrób kompozycję tych przypraw. Te, które podałam wyżej, znajdują się w większości tego typu mieszanek Vegety
Ja już od jakiegoś czasu robię swoją vegetę i teraz chyba bym się nie przestawiła znów na tą sklepową. Czuć różnicę. Robię też kostki rosołowe swoje 😉 Super sprawa!
Proszę o przepis na kostki 🙂
Bardzo podoba mi się ten wpis. Bardzo podoba mi się ten pomysł 🙂
Witam Pani Agato, czy na Pani blogu jest coś na temat czyszczenia i przechowywania skórzanych butów, np kozaków? Chce schować zimowe obuwie, ale boję się, że zrobię to nieumiejętnie i za rok nie będą się nadawać do chodzenia. Pozdrawiam.
Witam jestem Kinga nie Agata. Post o dbaniu o buty znajdziesz pod tym linkiem http://perfekcyjnapaniwdomu.blogspot.com/2012/11/jak-dbac-o-buty-szczegolnie-w-zimie.html
Od dawna już robię sobie mielona warzywa biorąc jako podstawę suszone warzywa Sys (powyżej na zdjęciu jest ich cebula suszona), ponieważ w Vegecie był dodawany glutaminian sodu-bardzo niezdrowy na oczy. Soli nie dodaję,bo po co-i tak zupę solę a czasem przy ogórkowej trzeba dać soli mniej bo górki są i tak słone.Wówczas „wegeta” powodowałaby przesolenie. Na bazarku kupiłam sobie za grosze radziecki młynek do kawy(gniotsa nie łamiotsa) ,który używam tylko w tym celu gdyż nie chcę „brudzić” swojego młynka do kawy. Zrobienie bulionu jako bazy do zupy polega na wlaniu wody,domowej „wegety” i.ew.świeżej cebuli.Wszystkie zupy oprócz rosołu i owocowej gotuję bez mięsa-tylko na tym wywarze i są smaczne.