Kilka razy poszłam z Anią na gofry ze świeżymi owocami i zamarzyła mi się gofrownica. Pytałam się Was na moich kanałach social media jaką gofrownicę polecacie. Dostałam od Was wiele wiadomości, ale mimo wszystko zwlekałam z jej zakupem, bo na dobrą gofrownicę trzeba wydać ok. 200 zł.
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu gofrownicy? Bardzo ważna jest moc i nie należy kupować takiej, której moc jest poniżej 1100 W , a najlepiej jak będzie miała tyle co moja czyli 1400 W. Kolejna sprawa, to sprawdźcie czy sprzęt posiada powłokę do której nie będzie przywierało ciasto i której nie trzeba będzie dodatkowo smarować olejem. Wygląd to sprawa drugorzędna, ale dla niektórych bardzo ważna.
W tym miesiącu postanowiłam ją kupić i teraz nasze śniadania i kolacje są bardziej urozmaicone. Trochę eksperymentuję z przepisami i lekko je modyfikuję, ale poniżej znajdziecie dwa przepisy, które są sprawdzone, a gofry wychodzą przepyszne. W kolejnych przepisach podam Wam zamienne składniki bo testuję gofry z mąką migdałową, kokosową i słonecznikową, a także używam mleka np. migdałowego.
PRZEPIS NA GOFRY Z MAŁEJ ILOŚCI SKŁADNIKÓW
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 500 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju
- cukier – ja dodaję wanilinowy lub w ogóle go nie dodaję, wszystko zależy od Was
- dodatki do gofrów (owoce, czekolada, cukier puder itp.)
Żółtka z jajek oddzielamy od białek. Białka miksujemy aż do uzyskania piany (dodaj odrobinę soli, a piana wyjdzie lepsza). W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.
PRZEPIS NA GOFRY Z KEFIREM
Ten przepis dostałam od jednej z moich obserwatorek na instagramie. Nie pamiętam jak masz na imię, bo potrafię już odszukać wiadomości, a zrobiłam sobie screeny składników, które powinno się użyć do przygotowania gofrów.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 0,75 szklanki kefiru
- 0,25 szklanki mleka
- 4 łyżki oleju
- cukier opcjonalnie
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez niego też wychodzą)
Tak jak w poprzednim przepisie białka oddzielamy od żółtek i robimy z nich pianę. Resztę składników mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Z każdego przepisu wyszło mi 7 gofrów, ale ilość uzyskanych gofrów zależy od wielkości sprzętu. Pamiętajcie, by dobrze rozgrzać gofrownicę zanim wylejecie na nią ciasto. Kolejna rzecz – gofry po wypieczeniu kładziemy na kratce do studzenia, by wystygły i nie utraciły chrupkości.
GOFRY DWUKOLOROWE
Najbardziej uwielbiane przez dzieci, bo wydaje im się, że są czekoladowe.
Rozdzielam ciasto na gofry na dwie części i do jednej z nich dodaję dużą stołową łyżkę kakao. Cała reszta przepisu pozostaje bez zmian w zależności od tego, który wybierzecie.
GOFRY RÓŻOWE LUB CZERWONE
Żeby zrobić różowe gofry należy do przygotowanej masy dodać odrobinę soku z buraka, który ma bardzo intensywny kolor. Można też spróbować użyć soku z malin. Sok z buraka nie jest w ogóle wyczuwalny po upieczeniu gofrów, bo do ciasta dodaje się naprawdę niewielką jego ilość.
Ja przygotowałam różowe gofry z soku z buraka. Użyłam kilka łyżek, a do reszty dodałam soku z jabłek. Taki sok to bomba witaminowa i idealny dodatek do śniadania.
JAK PODAWAĆ GOFRY
Ja jestem zwolenniczką jedzenia gofrów na ciepło i ze słodkimi dodatkami: czekoladą i owocami. Poniżej znajdziecie kilka propozycji podania gofrów. Wykorzystajcie owoce sezonowe. Aktualnie w sklepach znajdziecie tanie truskawki, niedługo pojawią się maliny i borówki. Cały rok mamy dostęp do bananów i jabłek. To idealny moment na to, by przekonać dzieci do jedzenia owoców.
Gofry z podstawowego przepisu z musem z malin lub truskawek z dodatkiem orzechów – w tym przypadku użyłam orzechy laskowe.
Gofry dwukolorowe z jabłkiem pokrojonym w cienkie plastry. Całość polana gorzką czekoladą. Dodatkiem są owoce i płatki migdałów.
Czerwone gofry z białą czekoladą i orzechami laskowymi.
Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na gofry to chętnie go przetestuję. Proszę Was piszcie w komentarzach, a ja dam Wam znać jak wyszły.
Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie co tydzień newsletter, w którym będę pisała o moich planach blogowych i prywatnych. Czasem podam wskazówki dotyczące porządków lub zorganizuję konkurs z fajnymi nagrodami. Podaj swoje imię i adres email, a w najbliższy poniedziałek otrzymasz ode mnie wiadomość.

0 Responses
Interesujący wpis, pozdrawiam serdecznie 😉
Pozdrawiam 🙂
świetny wpis 🙂 te gofry wyglądają tak smakowicie, że już myślę nad zakupem gofrownicy!
to jest jeden z lepszych zakupow jakie ostatnio zrobiłam 🙂
– 1kg mąki
– 2 szklanki mleka
– 2 szklanki wody gazowanej
– 5 jajek
– 1 opakowanie proszku do pieczenia
– 1 opakowanie cukru wanilinowego
– 1 szklanka oleju
Wszystko wrzucić do miski i zmiksowac na gładką masę.
Są przepyszne!! 🙂 z takiego ciasta robimy gofry w budce w Bieszczadach. Klientom bardzo smakują 🙂