Już dawno planowałam wykonanie domowego ketchupu. Miałam przepis od Jamiego Olivera, ale wydawał mi się zbyt trudny i zawierał zbyt dużą ilość składników. Chciałam zrobić ketchup tylko z pomidorów i z odrobiną przypraw.
Prawie idealne przepisy znalazłam u Ani z AnkaGotuje i u Beaty z KuchniawZieleni.
Po kilku próbach zmniejszyłam ilość składników i powstał dla mnie idealny ketchup.
Do zrobienia ketchupu potrzebujemy:
- 3 kg pomidorów (nie muszą być letnie, te zimowe też się nadają),
- 1 cebula,
- 2 łyżki octu lub octu winnego, jabłkowego,
- 2-3 liście laurowe,
- 3 kulki ziela angielskiego,
- 1 goździk,
- sól, pieprz,
- 1 ziarno jałowca,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 łyżeczki utartej gorczycy
Pomidory kroimy w ćwiartki i wrzucamy do wysokiego garnka. Dodajemy odrobinę wody na dno. Dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy przyprawy. Przecieramy pomidory przez sitko lub w robocie kuchennym. Przetarte pomidory gotujemy tak długo, aż uzyskają satysfakcjonującą nas strukturę i zredukujemy nadmiar wody. Może to trwać nawet 3-4 godziny na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszajmy pomidory.
Przygotowanie domowego ketchupy nie należy do czynności trudnej, ale wymaga bardzo dużo czasu i doglądania garnka, w którym się przygotowuje.
Zapewniam Was jednak, że zachwyci Was smak takiego ketchupu i nie będziecie już kupować tego ze sklepu.
6 Responses
Coś dobrego dla mnie – te sklepowe albo są bez smaku albo za ostre, a tu mogę go sobie idealnie doprawić 🙂
Dokładnie tak, dlatego też robię swój od jakiegoś czasu 🙂
Coś dobrego dla mnie – te sklepowe albo są bez smaku albo za ostre, a tu mogę go sobie idealnie doprawić 🙂
Dokładnie tak, dlatego też robię swój od jakiegoś czasu 🙂
Bez cukru będzie ok?
Próbuj podczas dodawania każdego ze składników 🙂 Może się okazać, że pomidory były słodkie i soczyste i nie będziesz potrzebowała cukru 🙂 Pozdrawiam