Polacy uważają grillowanie za swoje narodowe hobby, jednak w wielu zakątkach świata jest to jeden z ulubionych sposobów przyrządzania jedzenia. Potrawy, które najczęściej jedzą ludzie z innych krajów, mogą się nieco różnić od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Poznanie ich przepisów to doskonały pomysł na inspiracje.
Gulasz węgierski z grilla
Jeśli danie węgierskie, to koniecznie gulasz z grilla. Przygotowuje się go w tradycyjnym kociołku, który nazywa się bograczem. Idealnym zastępstwem będzie kociołek żeliwny, który znajdziemy w ofercie marki Weber. Można w nim spokojnie przyrządzać zarówno zupy, jak i właśnie gęste i pożywne gulasze.
Składniki:
– łopatka wołowa pokrojona na kawałki
– wędzona słonina
– cebula
– ziemniaki
– papryka czerwona, zielona i żółta
– mielona papryka ostra, słodka oraz wędzona
– liście laurowe
– ziele angielskie
– sól
– koncentrat pomidorowy
– kmin
– wino
Wszystkie składniki należy pokroić na kawałki. Najpierw do kociołka wrzucamy słoninę, wytapiamy z niej tłuszcz. Podsmażamy na nim cebulę, świeże oraz mielone papryki. Dodajemy mięso, przyprawy oraz polewamy całość winem. Gotujemy na grillu przez około godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zostawiamy na grillu na kolejne 2-3 godziny. Przed podaniem doprawiamy jeszcze raz do smaku.
Sardynki hiszpańskie z grilla
Wakacje w Hiszpanii oznaczają jedno – pokusę w postaci sardynek z grilla. Przyrządza się je w całości, z dodatkiem wyłącznie soli i oliwy.
Składniki:
– świeże sardynki
– oliwa z oliwek
– sól
– cytryna do podania
Sardynki myjemy, osuszamy, wrzucamy do miski i smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Następnie grillujemy np. na płycie żeliwnej marki Weber. Podajemy z plastrami cytryny.
Żeberka z grilla po amerykańsku
Amerykański grill to przede wszystkim hamburgery, skrzydełka oraz żeberka. Szczególnie te ostatnie, przyrządzone w sosie BBQ to typowe danie, które utożsamiamy z daniem rodem z USA.
Składniki:
– żeberka wieprzowe
– sos BBQ
– miód
– cukier trzcinowy
– sól
– ocet winny
– ostry sos np. habanero
– ostra musztarda
– czosnek granulowany
– prażona cebulka
– mielona papryka
Żeberka umyć, pokroić na mniejsze porcje. Wymieszać paprykę, pieprz, czosnek granulowany, cukier trzcinowy i prażoną cebulkę. Kawałki żeberek posmarować ostrą musztardą i obsypać mieszanką przypraw. Zawinąć w folię aluminiową i grillować. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu i posmarować mieszanką sosu BBQ z ostrym sosem, octem i miodem. Zawinąć ponownie i grillować jeszcze przez 7-10 minut.
Białe kiełbaski po austriacku z grilla
Aromatyczne białe kiełbaski w czosnku to klasyczne danie grillowe, które możemy spotkać w Austrii.
Składniki:
– białe kiełbaski
– czosnek
– sos sojowy
– oliwa z oliwek
– chili
Kiełbaski ponacinać i powkładać w otwory ząbki czosnku. Następnie natrzeć je oliwą i sosem sojowym, posypać chili. Odstawić, by dobrze przeszły przyprawami. Następnie grillować przez około 20 minut.
Grillowane kolby kukurydzy w liściach po meksykańsku
Królowa meksykańskiej kuchni – kukurydza – musi rządzić również na meksykańskim grillu.
Składniki:
– kolby kukurydzy
– masło
– sól
– pieprz
– natka pietruszki
Oderwać wierzchnie liście z kolb kukurydzy, zostawiając kilka. Namoczyć w zimnej wodzie przez około pół godziny. Posypać solą i pieprzem pod liśćmi. Grillować przez 30 minut. Następnie zdjąć z grilla, zerwać pozostawione liście i posmarować kukurydzę masłem zmiksowanym z natką pietruszki.
Jeśli chcesz poznać więcej grillowych przepisów, zapisz się do newslettera na stronie weber.com i zainspiruj się!
*wpis powstał przy współpracy z firmą Weber