Kulinarne podróże z grillem, czyli 5 dań grillowanych z różnych zakątków świata

Polacy uważają grillowanie za swoje narodowe hobby, jednak w wielu zakątkach świata jest to jeden z ulubionych sposobów przyrządzania jedzenia. Potrawy, które najczęściej jedzą ludzie z innych krajów, mogą się nieco różnić od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Poznanie ich przepisów to doskonały pomysł na inspiracje.

Gulasz węgierski z grilla

Jeśli danie węgierskie, to koniecznie gulasz z grilla. Przygotowuje się go w tradycyjnym kociołku, który nazywa się bograczem. Idealnym zastępstwem będzie kociołek żeliwny, który znajdziemy w ofercie marki Weber. Można w nim spokojnie przyrządzać zarówno zupy, jak i właśnie gęste i pożywne gulasze.

Składniki:

– łopatka wołowa pokrojona na kawałki

– wędzona słonina

– cebula

– ziemniaki

– papryka czerwona, zielona i żółta

– mielona papryka ostra, słodka oraz wędzona

– liście laurowe

– ziele angielskie

– sól

– koncentrat pomidorowy

– kmin

– wino

Wszystkie składniki należy pokroić na kawałki. Najpierw do kociołka wrzucamy słoninę, wytapiamy z niej tłuszcz. Podsmażamy na nim cebulę, świeże oraz mielone papryki. Dodajemy mięso, przyprawy oraz polewamy całość winem. Gotujemy na grillu przez około godzinę. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zostawiamy na grillu na kolejne 2-3 godziny. Przed podaniem doprawiamy jeszcze raz do smaku.

Sardynki hiszpańskie z grilla

Wakacje w Hiszpanii oznaczają jedno – pokusę w postaci sardynek z grilla. Przyrządza się je w całości, z dodatkiem wyłącznie soli i oliwy.

Składniki:

– świeże sardynki

– oliwa z oliwek

– sól

– cytryna do podania

Sardynki myjemy, osuszamy, wrzucamy do miski i smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Następnie grillujemy np. na płycie żeliwnej marki Weber. Podajemy z plastrami cytryny.

Żeberka z grilla po amerykańsku

Amerykański grill to przede wszystkim hamburgery, skrzydełka oraz żeberka. Szczególnie te ostatnie, przyrządzone w sosie BBQ to typowe danie, które utożsamiamy z daniem rodem z USA.

Składniki:

– żeberka wieprzowe

– sos BBQ

– miód

– cukier trzcinowy

– sól

– ocet winny

– ostry sos np. habanero

– ostra musztarda

– czosnek granulowany

– prażona cebulka

– mielona papryka

Żeberka umyć, pokroić na mniejsze porcje. Wymieszać paprykę, pieprz, czosnek granulowany, cukier trzcinowy i prażoną cebulkę. Kawałki żeberek posmarować ostrą musztardą i obsypać mieszanką przypraw. Zawinąć w folię aluminiową i grillować. Gdy będą miękkie, zdjąć z rusztu i posmarować mieszanką sosu BBQ z ostrym sosem, octem i miodem. Zawinąć ponownie i grillować jeszcze przez 7-10 minut.

Białe kiełbaski po austriacku z grilla

Aromatyczne białe kiełbaski w czosnku to klasyczne danie grillowe, które możemy spotkać w Austrii.

Składniki:

– białe kiełbaski

– czosnek

– sos sojowy

– oliwa z oliwek

– chili

Kiełbaski ponacinać i powkładać w otwory ząbki czosnku. Następnie natrzeć je oliwą i sosem sojowym, posypać chili. Odstawić, by dobrze przeszły przyprawami. Następnie grillować przez około 20 minut.

Grillowane kolby kukurydzy w liściach po meksykańsku

Królowa meksykańskiej kuchni – kukurydza – musi rządzić również na meksykańskim grillu.

Składniki:

– kolby kukurydzy

– masło

– sól

– pieprz

– natka pietruszki

Oderwać wierzchnie liście z kolb kukurydzy, zostawiając kilka. Namoczyć w zimnej wodzie przez około pół godziny. Posypać solą i pieprzem pod liśćmi. Grillować przez 30 minut. Następnie zdjąć z grilla, zerwać pozostawione liście i posmarować kukurydzę masłem zmiksowanym z natką pietruszki.

Jeśli chcesz poznać więcej grillowych przepisów, zapisz się do newslettera na stronie weber.com i zainspiruj się!


*wpis powstał przy współpracy z firmą Weber

Możliwość komentowania została wyłączona.

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.