Jak zrobić syrop „miód” z mniszka lekarskiego

Już w kwietniu lub na przełomie kwietnia i maja pojawiają się rośliny zwane mniszkiem lekarskim.

Bardzo często nazywany jest mleczem, ale należy pamiętać, że są to dwie różne rośliny. Poniżej zerknijcie na fotografię, która pozwoli Wam rozróżnić te dwie rośliny.

źródło

Poza tym mniszek lekarski kwitnie wcześniej niż mlecz, więc akurat jeśli traficie na początek kwitnienia, to się nie pomylicie.

Jak wygląda etap kwitnienia mniszka lekarskiego? Na początku widoczne są piękne żółte kwiaty, a następnie powstaje dmuchawiec.

syrop z mniszka lekarskiego

JAK ZROBIĆ SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Przepis na syrop z mniszka jest bardzo prosty i do jego wykonania będą potrzebne:

  • kwiaty mniszka lekarskiego 400 g
  • 700 g cukru
  • 1 lub 2 cytryny bez skórki lub ekologiczna cytryna ze skórką
  • 800 ml wody

Pamiętajcie, by zbierać tylko główki mniszka lekarskiego, w łodydze znajduje się sok mleczny, który ma gorzki smak.

syrop z mniszka lekarskiego

Zbieramy mniszek z miejsc niezanieczyszczonych, takich gdzie nie jeżdżą codziennie obok nich samochody. Po zebraniu kwiatów należy je zostawić rozłożone na 20 min na np. papierze i poczekać, aż wyjdą małe, ukryte w nich owady.

  1. Gotujemy mniszek w wodzie z cytryną jakieś 15-20 min
  2. Następnie odstawiamy najlepiej na 12 h (całą noc)
  3. Następnego dnia przecedzamy przez podwójną warstwę gazy
  4. Dodajemy cukier i gotujemy aż cały się rozpuści i nabierze konsystencji płynnej, przypominającej miód
  5. Przelewamy do czystych słoików
syrop z mniszka lekarskiego

Syropu nie należy już pasteryzować, a ze względu na dużą zawartość cukru, może nam służyć przez następny rok.

WŁAŚCIWOŚCI SYROPU Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Mniszek działa:

  • moczopędnie,
  • przeciwcukrzycowo,
  • przeciwzapalnie
  • pomaga w dolegliwościach skórnych,
  • żołądkowych,
  • a badania dowodzą nawet, że wykazuje pewne działanie antynowotworowe.

JAK STOSOWAĆ SYROP Z MNISZKA LEKARSKIEGO

Syrop z mniszka lekarskiego może być stosowany zamiast miodu, z uwagi na dużą zawartość cukru.

W przypadku infekcji należy stosować 1 łyżeczkę 2-3 razy dziennie.

Nie należy korzystać z preparatów z mniszka w przypadku niedrożności dróg żółciowych, ropniaka pęcherzyka żółciowego, warunkowo – w porozumieniu z lekarzem – mogą je stosować chorzy na kamicę żółciową. U osób wrażliwych substancje goryczowe mogą spowodować dolegliwości żołądkowe i zgagę. [źródło]

Wielu z Was zastanawia się czy w przepisie musi być taka ilość cukru? – niestety musi być. Inne produkty na bazie mniszka wykonywane są ze spirytusem, a syrop ma być przeznaczony między innymi dla dzieci 🙂

syrop z mniszka lekarskiego

A jeśli jesteście użytkownikami Thermomix, to na cookidoo.pl znajdziecie przepis na Syrop „miód” z mniszka lekarskiego.

LINK

4 odpowiedzi na “Jak zrobić syrop „miód” z mniszka lekarskiego”

  1. Jajaja pisze:

    Jak z przechowywaniem takiego miodu? Jakdlugo moze byc przechowywany?

  2. wymiana opon brzeg pisze:

    Dziękuję za przepis, bardzo mi sie przydał. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.