Porządek w lodówce

Autor

Kinga Petrus

Prawidłowe przechowywanie produktów w lodówce zapewnia im świeżość i smak przez dłuższy czas, a to oznacza, że nie marnujemy jedzenia.
 
Kiedyś zastanawiałam się, czy robię to w sposób prawidłowy. Nikt mnie tego nigdy nie uczył i wiele produktów układałam w lodówce intuicyjnie.
 
 
Przyjrzyjcie się swojej lodówce. Może okazać się, że trzeba będzie zmienić swoje przyzwyczajenia, co do układania żywności w lodówce. Przygotowałam dla Was ściągę.
 
Rozkład temperatur w lodówce prezentuje poniższe zdjęcie:
 
Porządek w lodówce jak prawidłowo przechowywać

Najwyższa półka, której temperatura ma ok. 7 stopni, służy do przechowywania produktów o długiej trwałości.

Powinny znaleźć się tam np. dżemy, powidła i napoje, dla których nie było miejsca na półkach lodówki.
 

Na niższej półce, gdzie temperatura wynosi 4-5 stopni, przechowujemy nabiał (kefiry, sery, jogurty, ciasta), wędliny, dania gotowe, które wystarczy podgrzać.

PAMIĘTAJ

Nabiał nie powinien być przechowywany w zbyt niskiej temperaturze, tzn. na najniższej półce – może to doprowadzić do wytwarzania się bakterii gnilnych i tym samym do psucia się produktów.

Dolna półka (nad szufladą) przeznaczona jest na trzymanie świeżego mięsa i ryb. Na tej półce jest najniższa temperatura – ok. 2 stopnie.

 
 

Szuflady służą do przechowywania warzyw i owoców. Pamiętajmy, by nie przechowywać ich w folii, powinny mieć dostęp do powietrza. Na dnie szuflad gromadzi się wilgoć, aby temu zapobiec można położyć na dnie kuchenne ręczniki papierowe.

Porządek w lodówce jak prawidłowo przechowywać produkty

Drzwi lodówki – jest to miejsce, w którym przechowujemy  ketchup, musztardę, masło, jajka, soki. Te produkty wymagają jedynie lekkiego schłodzenia.

 

Ja przechowuję produkty w lodówce prawidłowo, a Ty?

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

6 Responses

  1. Nie znam takiej wyściółki, ale poszukam i może spróbuję 🙂

  2. zdrowe odżywianie pisze:

    Wow, naprawdę przydatny artykuł. Myślę, że wielu osobom by się przydał, ponieważ wiele osób po prostu o tym nie wie.

  3. Laura pisze:

    Gdzieś kiedyś słyszałam w jakimś programie, że w lodówce powinno układać się taką odwróconą piramidę żywienia. W przypadku lodówki bez schowka na warzywa, mięso na samym dole, nabiał na środku, wyżej warzywa. Nie stosuje się jednak do tej zasady bo na stancji mam malutką lodówkę na 6 osób, a do dyspozycji malutka półeczka na dwie osoby 🙁

  4. ŚwiatOlki pisze:

    Nie cierpię sprzątać lodówki 😄 Ale przynajmniej nauczyłam się jak i co ma leżeć, choć zawsze coś dziwnym trafem zmieni miejsce zamieszkania , a też zawsze pamiętam o ręcznikach na dno szuflady warzywa są dłużej świeże . Artykuł bardzo fajny ….😚

  5. Grimalkin pisze:

    Polecam skorzystać ze zgrzewarki próżniowej. Dzięki niej mam o wiele więcej miejsca – produkty od Food Saver są super niezawodne!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Warto przeczytać
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem