Tarta z kurczakiem i brokułem

Często przygotowuję te same rzeczy na obiad. Rzadko wprowadzam nowości. Wynika to z braku czasu, bo chęci są.
Mąż nie narzeka, ale w końcu chciałabym wprowadzać do mojej kuchni nowe smaki. Od czasu do czasu będę na blogu publikowała przepisy na szybkie i proste dania, te które okażą się trafione.
W lodówce miałam odmrożoną pierś z kurczaka i wiele innych składników. Postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam pyszne danie, które Wam polecam 🙂

Do jej wykonania potrzebujemy:

 – ciasto francuskie,
– brokuł,
– pierś z kurczaka,
– migdały,
– ser feta
– 2 jajka,
– ok. 10 dag sera żółtego
– śmietanę, a najlepiej gęsty jogurt grecki – 100 ml
– sól, pieprz, przyprawę do kurczaka (łagodną).
1. Kurczaka kroimy w paski i posypujemy przyprawą do kurczaka
2. Brokuł wrzucamy do gotującej się wody na 5 minut
3. Do foremki wkładamy ciasto francuskie, jeśli zostały nam kawałki ciasta układamy je na dole foremki tworząc podwójną warstwę. Wstawiamy do piekarnika na 5 minut, by lekko wyrosło. Następne kroki:
4. Układamy kurczaka, brokuł i ser feta
5. Posypujemy całość odrobiną migdałów
6. Jajka mieszamy ze śmietaną, solą, pieprzem i  startym serem i wlewamy do foremki.
7. Wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 30 minut.
Aby ciasto nie przywarło do foremki, wyłóżcie je papierem do pieczenia.
tarta z kurczakiem i brokułem
Podałam ilości składników, ale wiadomo, że często robimy na oko i sprawdzamy konsystencję. Ważne by sos do tarty był gęsty, a będzie dzięki jajku i potartym serze.
Kto ma ochotę na moją tartę? 🙂
  • Bardzo ciekawy, prosty i z pewnością pyszny przepis na obiad. A w dodatku tak jak sama wspomniałaś fajny pomysł, aby coś urozmaicić w naszej kuchni 🙂

    • Czasem już jestem znudzona tymi samymi potrawami 🙂

  • Pyszności, ale się głodna zrobiłam, chyba czas już na lunch:).

  • Kasia

    Pyszne, piękne, perfekcyjne 🙂

    • Bardzo dziękuję 🙂

  • Magda

    Witam mam pytanie jaką śmietanę użyć ? Dziękuje

    • perfekcyjnawdomu

      Witaj Magdo, właśnie edytowałam wpis bo ostatnio używam tylko gęstego jogurtu greckiego. Chodzi o to, by ten "sos" był gęsty i nie rozlewał się po całej potrawie.

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.