Spiżarnia w zamrażalce… – czyli co można zamrozić a czego nie

Główna zasada zamrażania brzmi: jedzenie dzielimy na takie porcje, które potem wykorzystamy „na jeden raz”. Ponowne zamrażanie sprzyja bowiem rozwojowi bakterii w produkcie.


Dzisiaj chciałabym Wam napisać co i jak przechowujemy w zamrażalniku.



MIĘSO

Duszone w kawałkach możemy włożyć do plastikowych pojemników i zalewamy sosem.
Pieczone – przekładamy do plastikowego woreczka, który szczelnie zamykamy
Kawałek pieczeni możemy owinąć również w przezroczystą folię (podobnie postępujemy z pasztetami i klopsami).
Jeśli mięso przed pieczeniem zostało posypane ziołami, trzeba je zebrać (np. papierowym ręcznikiem) zanim zamrozimy gdyż w przeciwnym razie zgorzknieją!!!

Mięso gotowane – zamrażamy w odtłuszczonym wywarze.

BIGOS

Najlepiej mrozić w plastikowym woreczku lub pojemniku.

RYBY

Możemy mrozić ryby smażone (ale bez panierki) lub pieczone. Każdą osobno zawijamy w folie aluminiową, a po wyjęciu cały taki pakunek wstawiamy na 20 minut do gorącego piekarnika. Ani śledzie, ani ryby w galarecie nie nadają się do mrożenia!!

CIASTO

Niską temperaturę (-10C) doskonale znoszą wypieki z ciasta drożdżowego, kruchego, francuskiego, biszkoptowego i piaskowego – zawinięte w folię aluminiową. Można je przechowywać ok.2 tygodni.  Nie można konserwować wyrobów z kremem maślanym ani bitą śmietaną, jednak masę makową można już mrozić.
PIECZYWO
Biały chleb (razowy się do tego nie nadaje) należy starannie opatulić folią. Inaczej wyschnie i po rozmrożeniu będzie się kruszył. Same drożdże, mocno ugniecione w plastikowym naczyniu, także świetnie się czują w zamrażarce ( mogą w niej zostać nie dłużej niż miesiąc).
 GRZYBY
Jeśli do świątecznej zupy wykorzystujemy same kapelusze, nóżki zamrażamy. Zawsze warto oddzielać kapelusze od trzonów, bo potem ułatwia przygotowanie z nich dań: kapelusze możemy usmażyć w panierce, a nóżki dodamy do np. bigosu.WARZYWA I ZIELENINA
Ugotowane najlepiej pokroić w kostkę, po czym skropić sokiem z cytryny i oliwą. Po rozmrożeniu będą od razu gotowe na sałatkę. Zieleninę siekamy drobno i wkładamy do pojemnika lub woreczków.

ZUPY I BULIONY
Ponieważ po zamrożeniu zwiększają swoją objętość, wlewamy je do sporych plastikowych pojemników lub woreczków. Inny sposób to mrożenie w kostkarkach na lód (łatwo będzie dodać porcję bulionu np. do mięsa). Tak samo przechowuje się wino.

ŻÓŁTY SER
Mrozimy go w kawałku. Jeśli bardzo obeschnie, to można go zanurzyć na godzinę w mleku.

CZAS PRZECHOWYWANIA

ryby, więdliny, gotowe potrawy – maksymalnie 6 miesięcy
ser, drób, mięso                        – 8 miesięcy
warzywa i owoce                      – rok

 

  • Anonymous

    a jak długo można mrozić bigos?

    • K.

      Tak jak napisałam gotowe potrawy najbezpieczniej mrozić maksymalnie 6 miesięcy. Ostatnio bigos mroziłam dwa miesiące i był pyszny.

  • Anonymous

    jeśli chodzi o śledzie to w kraju w którym mieszkam kupuje mrożone solone płaty

  • Anonymous

    Moi rodzice jak tylko zrobili bigos, wsadzili w słoiki i gorące zakręcili. Tata wyniósł do piwnicy, zapomnieliśmy o nim i po roku przypadkiem odnalazł. Ciężko było odkręcić bo tak się słoik zassał ale bigos był jak świeży.

  • Anonymous

    A ja mroże chleby razowe i uważam , że są OK.

  • Anonymous

    jesli chodz chleb razowy mrozoy jest nie smaczny moze ja zle robie. napisz jak ty zamrazasz

  • Anonymous

    obojetnie jaki chleb nadaje sie do mrozenia…w woreczku plastykowym do mrozenia..nalezy tylko wyciagnac powietrze z woreczka ustami i zamknac (sa tez do tego specjalne maszynki)..nie bedzie wilgoci przy odmrazaniu i chleb jak swiezy

  • A śledzie kupione na wagę w oleju i śledzie w śmietanie można zamrażać? Czy wytrzymają w lodówce 3 dni??

  • Anonymous

    Hey!Z tym bigosem to po prostu go zawekowali!Tak można też zrobić z zupami-smacznego!

  • Śledzie… są bardzo mocno solone, a sól służy do rozmrażania, więc raczej się nie zamrożą, ale wytrzymają te kilka dni w swojej zalewie. W oleju powinny, w śmietanie to ryzyko, ze względu na trwałość śmietany. Napisz, jak poszło, bo to dawny post…

  • Śledzie… są bardzo mocno solone, a sól służy do rozmrażania, więc raczej się nie zamrożą, ale wytrzymają te kilka dni w swojej zalewie. W oleju powinny, w śmietanie to ryzyko, ze względu na trwałość śmietany. Napisz, jak poszło, bo to dawny post…

  • A KURCZAKA PIECZONEGO MOŻNA ZAMROZIĆ

  • Pingback: Perfekcyjna w domu – blog o sprzątaniu, organizacji, DIY()

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.