Różne zastosowania octu winnego cz. I

Używanie sosu winegret do sałatek jest najbardziej popularnym sposobem użycia octu winnego w kuchni.
Ocet winny nadaje niepowtarzalny smak potrawom, i co najważniejsze – powinien znaleźć miejsce w naszym jadłospisie, gdyż jest bardzo zdrowy.
Przedstawię Wam kilka sposobów na jego użycie:

  • Podstawowy przepis na sos winegret: używamy zawsze proporcji 1:4 lub 1:3 (by powstał bardziej kremowy sos) – gdzie na jedną porcję octu przypadają 3 lub 4 porcje oliwy. 
  • By mięso było miękkie: użyj białego octu winnego. Kupisz go w każdym dobrze wyposażonym sklepie (ok. 16zł). Użyj go jako marynaty albo gdy mięso pod wpływem duszenia mimo wszystko nie mięknie.
  • Podczas gotowania jajek w koszulkach : dolej odrobinę octu do gotujących się jajek, pozwoli to na lepsze uformowanie się białka.
  • Dla lepszej miękkości gotowanych żeberek i duszonego mięsa: dodaj odrobinę octu podczas gotowania
  • Odśwież zwiędłe warzywa: zamocz je w zimnej wodzie z łyżką octu.

    cdn…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.