Przetwory na zimę – papryka konserwowa

Bardzo lubię paprykę konserwową, ale taką którą sama przygotowuję. Ceny papryki wahają się od 2-4 zł / kg.

 

Zanim zaczniemy przygotowywać zalewę musimy umyć słoiki. Najlepiej w zmywarce, w wysokiej temperaturze. Można je również wyparzyć w piekarniku.

Aby przygotować zlewę potrzebujemy:

  • 5 szklanek wody
  • 0,5 szklanki octu 10 %
  • 0,5 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 12 ziaren pieprzu
  • 4-5 liści laurowych
  • 1,5 łyżeczki gorczycy
 

Całość mieszamy w garnku i gotujemy przez 5 minut (od zagotowania wody). 

Kroimy paprykę na kawałki, wkładamy do słoika, a następnie wlewamy przygotowaną zalewę.
Cały czas mieszamy zalewę w garnku, aby woda nie oddzielała się od oleju. Następnie słoiczki pasteryzujemy od 5 min.

Zrobiłam w sumie 6 słoiczków z tej zalewy i tylko czekam, aż będzie gotowa i podam do obiadu. To naprawdę nie jest czasochłonne więc Wam polecam 🙂

 

  • Mnie smakuje tylko świeża papryka, więc nie zabieram się za przetwory.

  • Anonymous

    Gotowanie papryki w słoiku 20 min. to przesada, komu smakuje taka papka? 2-3 minuty to najlepszy czas, wychodzi super chupiąca.

    • Robię już 3 rok i jeszcze nie zrobiła mi się papka tylko super dobra papryka. Pasteryzacja polega na dłuższym gotowaniu Anonimie

  • Anonymous

    Kocham surowa paprykę ! Moze kiedys spróbuje twój przepis 😀

  • Pingback: Perfekcyjna w domu()

  • Pingback: Perfekcyjna w domu()

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.