Przepis na vegetę bez konserwantów

Nie od dziś wiadomo, że w Vegecie/Kucharkach itp. przyprawach znajduje się wiele chemii. Ja również jej używałam. Nie mam przy sobie pakowania, ale w Internecie znalazłam skład:
Sól kuchenną (ok. 50 proc.), suszone warzywa (do 15 proc.), substancję wzmacniającą smak i zapach (glutaminian sodu), cukier, maltodekstrynę, przyprawy, skrobię kukurydzianą (wypełniacz, zagęstnik), sztuczne barwniki.. [źródło]
Chcąc jeść jak najwięcej zdrowych rzeczy, postanowiłam zrobić domową vegetę.

W programie Wiem Co Jem, Katarzyny Bosackiej, znajdziemy następujący przepis:
4 łyżki suszonych warzyw
3 łyżki suszonego lubczyku
1 łyżka prażonej cebuli
1 łyżka soli morskiej
1/3 łyżeczki kurkumy
Dla mnie posłużył jako baza. Dodałam do tej mieszanki jeszcze kilka przypraw:
1 łyżka soli czosnkowej / czosnku granulowanego,
1 łyżka koperku,
1 łyżka suszonej pietruszki,
1 łyżka słodkiej papryki,
1 łyżka czarnego pieprzu,
Można dodać jeszcze kilka suszonych grzybów i suszone pomidory. Całość mielimy, jeśli kawałki warzyw są zbyt duże.
vegeta bez konserwantów
Użyjcie takich przypraw, które lubicie. Jeśli wolicie bardziej słoną przyprawę, dodajcie jeszcze jedną łyżkę (oryginalna vegeta ma jej aż 50%, niektórzy mogą być przyzwyczajeni do takiej ilości soli w przyprawie)
Wszystkie te składniki kupimy w sklepie na dziale z przyprawami lub bakaliami i suszonymi produktami.
Można też samemu zrobić mieszankę suchych warzyw, a nawet ziół. Wystarczy kupić, pokroić i wysuszyć je np. w suszarce do grzybów. Trochę więcej roboty, ale może wyjdzie odrobinę taniej.
vegeta bez konserwantów
Robiąc przyprawę z gotowych produktów mamy pewność, że nie jemy szkodliwych substancji.

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.