Sok z kiszonego buraka na lepsze zdrowie

Nastała jesień, zaczyna się okres, w którym częściej dopadają nas choroby. W telewizji oglądam prawie same reklamy środków na przeziębienie i grypę. Zanim jednak po nie sięgniecie, zastanówcie się jak zadbać o odporność, by do choroby nie dopuścić. Moim zdaniem wystarczy zdrowo się odżywiać oraz dobrze ubierać.

Staram się  dobrze odżywiać, jeść dużo warzyw i owoców. Najważniejsze to jeść te owoce, które aktualnie są w sklepie i jest na nie tak zwany sezon. Z owoców i warzyw robię soki i koktajle. Moja rodzina bardzo je lubi, nawet Ania, która ostatnio wypiła koktajl ze szpinakiem 🙂

Moja mama i siostra piją od dłuższego czasu sok z kiszonych buraków. O ile buraczki wiórki lubię i sama przygotowuję je na zimę, tak nie mogłam się przekonać do smaku tego soku.

Przekonały mnie je jego cudowne właściwości, o których przeczytałam na innych stronach. Teraz pijemy go z mężem każdego dnia.

– wzmacnia odporność, sprzyja budowaniu prawidłowej flory jelit
– wykazuje  działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe, pomocny podczas leczenia infekcji
– niezastąpiony w odchudzaniu (zawiera błonnik, ma niewiele kalorii, reguluje przemianę materii)
– przeciwdziała anemii, dzięki wysokiej zawartości żelaza, wykazuje krwiotwórcze właściwości
zapobiega nowotworom, dzięki betaninie, która chroni działaniem wolnych rodników
– odkwasza organizm, dzięki właściwościom zasadotwórczym
– oczyszcza organizm z toksyn
– reguluje ciśnienie krwi
– wspiera pracę wątroby i nerek
– przyspiesza syntezę kolagenu, działa odmładzająco
– łagodzi dolegliwości w okresie menopauzy [źródło]

Sok z kiszonych buraków mogą pić prawie wszyscy. Powinny go unikać osoby chore na cukrzycę, ze względu na wysoki indeks glikemiczny tego warzywa.

 

sok z kiszonego buraka na lepsze zdrowie

 

Przygotowanie soku z buraka jest bardzo proste, a jego koszt jest niewielki.

Potrzebujemy:

  • 1kg buraków
  • 1 główkę czosnku
  • pęczek koperku
  • sól

Buraki obieramy ze skóry i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do kamiennego naczynia. Czosnek obieramy, kroimy i wrzucamy do buraków. Dodajemy koperek i 2 płaskie łyżki stołowe (do zupy) soli. Następnie musimy zagotować 1,5 litra wody i zalać wszystko (zalewamy wrzątkiem). Całość musi być przykryta, by nie powstała pleśń. Przykrywamy słoik talerzykiem, lub gazą i czekamy 3-4 dni, aż sok będzie gotowy.

Następnie pijemy małą szklankę soku każdego dnia. Nie wszystko od razu, ale małymi łyczkami. Wtedy lepiej się wchłania do organizmu.

 

sok z kiszonego buraka na lepsze zdrowie

 

A co zrobić z burakami, gdy wypijemy cały sok? Możemy je użyć np. do sałatki. Kiszone buraki zawierają bardzo dużą ilość błonnika.

8 odpowiedzi na “Sok z kiszonego buraka na lepsze zdrowie”

  1. Agnieszka Kotlarek Kiedrowska napisał(a):

    Dzień dobry Kinga, koperek po prostu w całości? 🙂 pozdrawiam Agnieszka

  2. Agata napisał(a):

    Zalewamy wodą gorącą czy zimną?

  3. Marta napisał(a):

    Hmm…zalewam zimną wodą..to źle?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.