Przepis na pyszne i chrupiące gofry

Kilka razy poszłam z Anią na gofry ze świeżymi owocami i zamarzyła mi się gofrownica. Pytałam się Was na moich kanałach social media jaką gofrownicę polecacie. Dostałam od Was wiele wiadomości, ale mimo wszystko zwlekałam z jej zakupem, bo na dobrą gofrownicę trzeba wydać ok. 200 zł.

Na co zwrócić uwagę podczas zakupu gofrownicy? Bardzo ważna jest moc i nie należy kupować takiej, której moc jest poniżej 1100 W , a najlepiej jak będzie miała tyle co moja czyli 1400 W. Kolejna sprawa, to sprawdźcie czy sprzęt posiada powłokę do której nie będzie przywierało ciasto i której nie trzeba będzie dodatkowo smarować olejem. Wygląd to sprawa drugorzędna, ale dla niektórych bardzo ważna.

W tym miesiącu postanowiłam ją kupić i teraz nasze śniadania i kolacje są bardziej urozmaicone. Trochę eksperymentuję z przepisami i lekko je modyfikuję, ale poniżej znajdziecie dwa przepisy, które są sprawdzone, a gofry wychodzą przepyszne. W kolejnych przepisach podam Wam zamienne składniki bo testuję gofry z mąką migdałową, kokosową i słonecznikową, a także używam mleka np. migdałowego.

 

PRZEPIS NA GOFRY Z MAŁEJ ILOŚCI SKŁADNIKÓW

 

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • cukier – ja dodaję wanilinowy lub w ogóle go nie dodaję, wszystko zależy od Was
  • dodatki do gofrów (owoce, czekolada, cukier puder itp.)

Żółtka z jajek oddzielamy od białek. Białka miksujemy aż do uzyskania piany (dodaj odrobinę soli, a piana wyjdzie lepsza). W osobnej misce mieszamy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Na sam koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

PRZEPIS NA GOFRY Z KEFIREM

 

Ten przepis dostałam od jednej z moich obserwatorek na instagramie. Nie pamiętam jak masz na imię, bo potrafię już odszukać wiadomości, a zrobiłam sobie screeny składników, które powinno się użyć do przygotowania gofrów.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 0,75 szklanki kefiru
  • 0,25 szklanki mleka
  • 4 łyżki oleju
  • cukier opcjonalnie
  • 2 jajka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (bez niego też wychodzą)

Tak jak w poprzednim przepisie białka oddzielamy od żółtek i robimy z nich pianę. Resztę składników mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

 

Z każdego przepisu wyszło mi 7 gofrów, ale ilość uzyskanych gofrów zależy od wielkości sprzętu. Pamiętajcie, by dobrze rozgrzać gofrownicę zanim wylejecie na nią ciasto. Kolejna rzecz – gofry po wypieczeniu kładziemy na kratce do studzenia, by wystygły i nie utraciły chrupkości.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

GOFRY DWUKOLOROWE

 

Najbardziej uwielbiane przez dzieci, bo wydaje im się, że są czekoladowe.

Rozdzielam ciasto na gofry na dwie części i do jednej z nich dodaję dużą stołową łyżkę kakao. Cała reszta przepisu pozostaje bez zmian w zależności od tego, który wybierzecie.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

GOFRY RÓŻOWE LUB CZERWONE

 

Żeby zrobić różowe gofry należy do przygotowanej masy dodać odrobinę soku z buraka, który ma bardzo intensywny kolor. Można też spróbować użyć soku z malin. Sok z buraka nie jest w ogóle wyczuwalny po upieczeniu gofrów, bo do ciasta dodaje się naprawdę niewielką jego ilość.

Ja przygotowałam różowe gofry z soku z buraka. Użyłam kilka łyżek, a do reszty dodałam soku z jabłek. Taki sok to bomba witaminowa i idealny dodatek do śniadania.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

JAK PODAWAĆ GOFRY

 

Ja jestem zwolenniczką jedzenia gofrów na ciepło i ze słodkimi dodatkami: czekoladą i owocami. Poniżej znajdziecie kilka propozycji podania gofrów. Wykorzystajcie owoce sezonowe. Aktualnie w sklepach znajdziecie tanie truskawki, niedługo pojawią się maliny i borówki. Cały rok mamy dostęp do bananów i jabłek. To idealny moment na to, by przekonać dzieci do jedzenia owoców.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

Gofry z podstawowego przepisu z musem z malin lub truskawek z dodatkiem orzechów – w tym przypadku użyłam orzechy laskowe.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

Gofry dwukolorowe z jabłkiem pokrojonym w cienkie plastry. Całość polana gorzką czekoladą. Dodatkiem są owoce i płatki migdałów.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

Czerwone gofry z białą czekoladą i orzechami laskowymi.

 

Jeśli macie jakiś sprawdzony przepis na gofry to chętnie go przetestuję.  Proszę Was piszcie w komentarzach, a ja dam Wam znać jak wyszły.

 

Przepis na pyszne i chrupiące gofry

 

Jeśli chcesz otrzymywać ode mnie co tydzień newsletter, w którym będę pisała o moich planach blogowych i prywatnych. Czasem podam wskazówki dotyczące porządków lub zorganizuję konkurs z fajnymi nagrodami. Podaj swoje imię i adres email, a w najbliższy poniedziałek otrzymasz ode mnie wiadomość.

przepis na pyszne i chrupiące gofry

4 odpowiedzi na “Przepis na pyszne i chrupiące gofry”

  1. Carl napisał(a):

    Interesujący wpis, pozdrawiam serdecznie 😉

  2. Ewe Lina napisał(a):

    świetny wpis 🙂 te gofry wyglądają tak smakowicie, że już myślę nad zakupem gofrownicy!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.