Prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

Przyznam się Wam, że nigdy nie piekłam w domu chleba ani bułek na śniadanie. Dostawałam od Was wiele wiadomości, w których pisaliście mi, że zawsze macie drożdże w domu na wypadek braku chleba. Ja też zawsze mam drożdże i zapas mąki, ale byłam chyba za leniwa i wydawało mi się, że to długo trwa.

Dzisiaj pierwszy raz zrobiłam drożdżowe bułeczki na śniadanie. Powodem był brak chleba, po który nikt nie miał siły jechać. Ja jeszcze chora, ktoś musi zostać z Anią.

Wiedziałam, że tym razem upiekę bułeczki na niedzielne śniadanie i bardzo się z tego cieszyłam, bo byłam ciekawa efektu i smaku takich domowych wypieków.

 

 

Poszukałam przepisów w internecie i w książkach, których mam bardzo dużo. Trochę je zmodyfikowałam, uprościłam i tak powstał mój przepis. Z pewnością nie jest oryginalny, bo najprostszy przepis na ciasto drożdżowe, podobne robię do pizzy.

Do zrobienia 6 bułek potrzebujecie:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam szklanki o pojemności 300 ml)
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25-30 g świeżysz drożdży
  • łyżka soli
  • łyżka oliwy

Z drożdży przygotowuję rozczyn dokładnie tak jak radzi Dorota TUTAJRozczyn przygotowany jest z 1/4 szklanki mleka, więc pozostaje nam jeszcze dodać do całości połowę szklanki, by uzyskać 3/4 szklanki mleka.

Sama mam w domu robot kuchenny, który usprawnia mi robotę przy wyrabianiu ciasta. Jeśli nie macie sprzętu, to ciasto możecie wyrobić ręcznie w misce.

Wszystkie powyższe składniki trzeba połączyć. Wyrobione ciasto należy podzielić na 6 części i uformować z nich bułki. Należy je ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy je ściereczką kuchenną i zostawiamy na 20 minut, by ciasto podwoiło swoją objętość.

Przed włożeniem ich do piekarnika warto je nasmarować olejem i jak lubicie posypać sezam, tak jak ja to zrobiłam. Wkładamy bułki do piekarnika na 20-25 minut i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Czekamy aż się zarumienią, dlatego po 15 minutach warto zaglądać do piekarnika i sprawdzać.

 

prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

 

Bułeczki wyszły pyszne i chrupiące. Idealne do niedzielnego, rodzinnego śniadania. Koszt zrobienia takich bułek to może 1 zł, gdy koszt jednej bułki w sklepie to 35 gr – 1 zł.

 

prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

 

Pomijając aspekty ekonomiczne, warto wspomnieć o tym, że takie bułki nie zawierają konserwantów, spulchniaczy i innych składników, które znajdziemy w bułkach ze sklepów.

 

prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie

 

Skusicie się na przygotowanie takich bułek w domu? Teraz wiem, że częściej będę je sama robiła i będę szukała innych przepisów, którymi chętnie się z Wami podzielę. Warto jeść zdrowo.

Przygotowanie tych bułek nie zajmuje dużo czasu, a można je zrobić wieczorem, by na rano były już gotowe do śniadania.

Kto upiecze bułki z mojego przepisu?

3 odpowiedzi na “Prosty przepis na bułki drożdżowe na śniadanie”

  1. MK napisał(a):

    Witam. Czy do rozczynu trzeba dodać cukier ?

  2. Nieschematyczna napisał(a):

    No to bułki będą upieczone na święta – wyglądają bardzo apetycznie. Uwielbiam piec bułki na kolację wigilijną i święta 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.