Pomidory w słoikach- przygotowania do zimy

Od lat przygotowuję te same przetwory na zimę – buraczki, pomidory oraz paprykę konserwową.
Post o papryce konserwowej już był – TUTAJ. Mężczyźni ją uwielbiają, więc szczerze Wam ją polecam.

 

Przepis na pomidory jest prosty. Dzisiaj kupiłam ok. 5-6 kg pomidorów. Umyłam kilka litrowych słoików i zaczęłam kroić pomidory. Kroję je na połówki, w ćwiartki lub ósemki. Układanie w słoikach zaczynam od tych największych.
Wycinam środek, bo on nie jest potrzebny.
Następnie dodaję łyżkę soli, zalewam wodą. Pasteryzuję 20-30 minut i gotowe.
Pasteryzacja polega na tym, że zakręcone słoiki (nakrętką do góry) wkładam do chłodnej wody i od memtntu zagotowania, gotuję 20-30 minut.
Po tym czasie słoiki wyjmuję i odwracam. Czasem zdarzy się, że ze słoika wyleje się odrobina wody – nie przejmujcie się, po chwili przestaje i zakrętka jest zasysana. Czekamy, aż słoki wystygną i odwracamy. Obserwujemy 2-3 dni czy nic się nie dzieje, np. czy nie wybrzusza nam zakrętki, co oznacza, że była źle zakręcona i trzeba ponownie słoik zakręcić lub całkiem wymienić zakrętkę. Taki słoik ponownie pasteryzujemy.

 

Zupa pomidorowa zimą, z letnich pomidorków, jest przepyszna 🙂

PRZEPIS

W zimie zupę robię z dwóch słoików. Wlewam całość z wodą do garnką i lekko gotuję, by pomidory byly miękkie. Następnie czekam aż wystygnie (by nie stępić ostrzy) i blenduję. Potem przecieram przez sitko, na którym zostają pestki i kawałki skóry. Dodaję jeden ząbek czosnku, wywar lub po prostu rosół. Ilość rosołu uzależniona jest od waszych upodobań smakowych. Ja dolewam trochę i sprawdzam smak, by była bardziej pomidorowa niż rosołowa 🙂

Smacznego 🙂

13 odpowiedzi na “Pomidory w słoikach- przygotowania do zimy”

  1. silver napisał(a):

    I ja muszę zacząć przygotowania do zimy:) Podoba mi się Twój blog, fajnie piszesz, ciekawe dajesz porady, zostanę tu chyba na dłużej:)

  2. Silja napisał(a):

    Prosty i ciekawy przepis, muszę wypróbować. 🙂 Ja z kolei wczoraj marynowałam paprykę.

  3. Anonymous napisał(a):

    zalewasz wodą ciepła, zimną, przegotowaną czy kranówką? a pomidory ze skórką?

  4. K.B. napisał(a):

    Wodę z kranu, podczas pasteryzacji ona się zagotuje i pozbędziemy się jakichkolwiek bakterii. Zawsze tak robię i nie mam problemu z pomidorami.

  5. My Home IKEA napisał(a):

    Zapraszamy do siebie :)http://myhomeikea.blogspot.com/Artykuły sklepu Ikea !!Zapraszamy do obserwowania, wkrótce konkursy,candy i super nagrody !!Pozdrawiamy i życzymy miłego dnia 🙂

  6. Perfekcyjna w domu napisał(a):

    […] sodu. Przepis na nią znajdziecie TUTAJ. Możemy przygotowywać przetwory na zimę: paprykę, pomidory do słoików na zupę, pomidory suszone, buraczki, sałatki do obiadu. Zwracajmy uwagę na to co jemy, dzięki temu nie […]

  7. Perfekcyjna w domu napisał(a):

    […] przygotować jakiekolwiek przetwory na zimę. U mnie w domu pełno jest już gotowych słoików z pomidorami na zupę, suszonymi pomidorami, papryką konserwową i burakami. Chciałabym podzielić się z Wami […]

  8. Kucyk92 napisał(a):

    łyżka soli na litrowy słoik, tak?

  9. Kucyk92 napisał(a):

    łyżka soli na litrowy słoik, tak?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.