Naturalne farbowanie jajek

Od wielu lat czytam w gazetach i na portalach w Internecie o farbowaniu jajek naturalnymi barwnikami. Zawsze były to opisy, bez testu, dlatego też niezbyt wierzyłam w ich skuteczność. W tym roku postanowiłam sprawdzić sama, jak działają naturalne, zdrowe barwniki.

Do farbowania używamy najlepiej białych jajek. Co zrobić, gdy na jajkach widnieje pieczątka? Łatwo ją usunąć wacikiem namoczonym w occie. Najlepiej przetrzeć całe jajko, bo ja zrobiłam to tylko w miejscu, gdzie widnieje pieczątka i jajko inaczej się zafarbowało.

Dzisiaj w radiu słyszałam, że pieczątkę usuwamy wybielaczem, ale do naturalnych barwników jakoś mi ten wybielacz nie pasuje 🙂

Kolor żółty

Aby zafarbować jajko na kolor żółty potrzebne nam będą:

– litr wody
– 3 łyżki kurkumy

Wodę z kurkumą doprowadzamy do wrzenia. Jajka najlepiej ugotować wcześniej na twardo, a dopiero później wrzucić do roztworu. Nie powiem Wam jak długo trzymamy jajka w roztworze, wszystko zależy od tego jaki kolor chcemy uzyskać.
Ja użyłam mniej wody, miałam mocniejszy barwnik i jajka szybko się zabarwiły, trochę wyszły ciemniejsze niż chciałam, ale jestem zadowolona.

Na każdym zdjęciu kolor wychodzi inaczej, w rzeczywistości jest to bardzo ładny, ciepły kolor żółty.

Kolor niebieski

Do farbowania jajek na kolor niebieski potrzebujemy czerwoną kapustę. Do litra wody wrzucamy pokrojoną kapustę i gotujemy 30 minut. Wywar odlewamy i wkładamy jajko.
Gdy trzymamy krótko uzyskamy kolor jasny, a gdy potrzymamy jajko całą noc wyjdzie nam granat, a nawet ciemny fiolet.
Najciemniejsze jajko leżało w barwniku całą noc. Wyszedł kolor granatowy pomieszany z turkusem.
Kolor zielony
Gdy mamy już niebieskie jajko i żółty barwnik z kurkumy bardzo łatwo jest uzyskać zielony kolor. Niebieskie jajko wkładamy do żółtego roztworu i czekamy, aż uzyskamy ładny zielony kolor.
Znowu na zdjęciu to jaśniejsze jajko wyszło brzydko, a jest jasno zielone – bardzo ładny ma odcień.
Różowy kolor
Do kompletu brakowało mi różowego jajka, ale było już zbyt późno i nie udało mi sięgo uzyskać.
Barwnik tworzymy z buraka. Tak jak poprzednio do litra wody wrzucamy pokrojone buraki, gotujemy 30 minut, a następnie wkładamy jajko.
Ten barwnik barwi najdłużej. Zniechęcona późną porą wrzuciłam jajka do barwnika na całą noc. Myślałam, że otrzymam ciemną czerwień, a uzyskałam kolor brązowy.
Jedno z nich włożyłam do barwnika z kapusty i uzyskałam bardzo ładny odcień brązu.
Farbowałam jajka, które pękły bo chciałam sprawdzić jakie uzyskam kolory. Dzięki temu, że użyłam naturalnych barwników spożywczych mogę je spokojnie zjeść. Naturalne barwniki mają to do siebie, że nie farbują równomiernie, nie spodziewajmy się jednolitych jajek, takich jak widzimy na zdjęciach w gazetach.
Uważam jednak, że takie jajka mają swój urok, najważniejsze by czerpać radość z przygotowań do Świąt. By spędzić je w gronie najbliższych i odpocząć. Jutro idziemy święcić jajka i pochwalę się Wam moją święconką.
A jak u Was? Jajka już gotowe, pofarbowane, pomalowane?

5 odpowiedzi na “Naturalne farbowanie jajek”

  1. viosna napisał(a):

    Ja dziś po raz pierwszy farbowałam za pomocą kawy. I wyszły trochę za jasne, tzn są piękne i dość równomiernie brązowe, ale wolę chyba tradycyjnie ciemnorude z cebuli. Są najładniejsze!

  2. aneta napisał(a):

    wg mnie piekne

  3. […] BLOGEREK! W tych 40 blogerkach znalazłam się również ja. Mój zeszłoroczny wpis o Naturalnym Farbowaniu Jajek, pojawił się na 7 stronie. Zapraszam Was do przeczytania magazynu. Znajdziecie […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.