Krótka porada: gąbka do mycia naczyń

Czy wiesz jak często powinniśmy wymieniać gąbkę do mycia naczyń? – raz albo nawet dwa razy w tygodniu.
Gąbki i ściereczki do naczyń są rekordzistami pod względem ilości bakterii kałowych. Na 2,5 centymetra kwadratowego ściereczki przypada milion bakterii. Na gąbce jest ich 10 razy więcej. Badania dr Gerba (profesor mikrobiologii na Uniwersytecie w Arizonie) potwierdza John Oxford, profesor wirusologii na Uniwersytecie w Londynie i przewodniczący Rady Higieny – instytucji międzynarodowej, która porównuje standardy higieny na świecie.[źródło]

Czy bakterie kałowe są groźne?

Same w sobie nie są bardzo groźne, jednak w ich pobliżu mogą znajdować się inne niebezpieczne mikroorganizmy, takie jak Salmonella i Shigella. Mogą one wywołać dur brzuszny, czy zatrucia pokarmowe.

Jeśli Wasza gąbka wygląda tak?

A powinna tak jak ta po prawej stronie zdjęcia:
Czym prędzej wymieńcie ją na nową. To nie jest duży koszt, a sprawi, że będziemy żyć bardziej higienicznie i wyeliminujemy bakterie z otoczenia.  

16 odpowiedzi na “Krótka porada: gąbka do mycia naczyń”

  1. Panna E. napisał(a):

    Ciekawostka. 🙂 Ale z gąbką i ścierką kuchenną i tak za długo nie wytrzymuję. Mnie drażni jak one tak wyglądają więc często wymieniam.

  2. malenka napisał(a):

    Dobrze wiedzieć 😉

  3. W i k t o r i a napisał(a):

    W domu ja myje naczynia i gąbkę wymieniam co tydzien/dwa w zależności od tego jak jest brudna i poniszczona. Swietny blog. Zapraszam do mnie http://fierythrong.blogspot.com

  4. Inka napisał(a):

    Ja wymieniam raz w tygodniu, czasem nawet częściej.

  5. Kinga B. napisał(a):

    Staram się to robić często, przeważnie wtedy jak gąbka wygląda źle. By pozbyć się bakterii, gdy zostaje mi wody w czajniku jak robię herbatę, wrzątkiem polewam gąbkę.

  6. Anonymous napisał(a):

    Gąbki i szmatki powinnyśmy wymieniać przynajmniej raz w miesiącu. Najgorsze jest to,że większość Pań szmatką kuchenną wyciera wszystko-blaty kuchenne,stół do jedzenia,podłogę w kuchni(gdy np.coś spadnie/kapnie). Proponuję zrobić osobny wpis dotyczący bakterii,bo okazuje się,że tak jak Pani mówi-większość ludzi myśli,że najwięcej bakterii znajduje się na desce sedesowej. Tymczasem najwięcej bakterii jest np. na telefonach,kierownicy samochodowej,pieniądzach.

    • Kinga B. napisał(a):

      Taki post się pojawi, czeka w kolejce. Telefony, piloty telewizyjne, nawet nasza torebka to ogromne siedliska bakterii. Będzie post jak z nimi walczyć.

  7. Ewa viosna napisał(a):

    Jak zmywałam ręcznie to wymieniałam co tydzień, teraz przy zmywarce, gąbkę wymieniam raz na 2-3 tygodnie.

    • Kinga B. napisał(a):

      No właśnie, gdy mamy zmywarkę (sama posiadam), wtedy gąbkę wymieniamy rzadziej. Inaczej jest jest gdy musimy codziennie zmywać większą ilość naczyń.

  8. tylko-silje napisał(a):

    ;podobno dobrze jest wsadzić gąbkę do mikrofalówki na jakąś chwilkę, chyba pół minuty czy minutę – wyschnie i nie będą się namnażać bakterie. Sama wolę wymieniać częściej niż tak kombinować 😛

  9. Anonymous napisał(a):

    A ja mam 50 malych biaych sciereczek zrobionych z pieluszek bawelnianych rozcietych na 4 i ladnie obszytych. Jak uzyje to susze a potem zbieram we wiadrze do tego przeznaczonym, piore calosc na 60C a raz na jakis czas na 90CZawsze sa biale i czyste i pachnace. A gabke to zadko uzywam bo mam zmywarke.

  10. aaa napisał(a):

    święte slowa. ja przez zerwaną skórke paznokcia (tę które niektore kobiety wycinają) i mycie naczyń gabką nie pierwszej świeżości nabawiłam sie grzybycy paznokcia, także nie ignorujcie tego a najlepiej do mycia naczyn uzywac rękawic gumowych.

  11. Ada Masłowska napisał(a):

    Generalnie gąbka może być zużyta jak na pierwszym zdjęciu, ale niekoniecznie zanieczyszczona mikrobiologiczne, to w większości sprawa estetyczna. Stopień zanieczyszczenia nie jest zależy od stopnia zużycia gąbki moim zdaniem. Problem z niehigienicznymi gąbkami polega na tym, że one są wiecznie nasiąknięte wodą, co stwarza idealne środowisko dla rozwoju bakterii. Prawda jest taka, że po każdym zmywaniu wystarczy ją porządnie ”wydusić” w płynie do zmywania naczyń, mocno wycisnąć i odstawić na zlewie w miejscu, gdzie nie będzie moczyła się w wodzie po to aby wyschła, ot cała tajemnica. Poza tym, proszę mi wierzyć, mikroby są wszędzie, codziennie mamy styczność z jeszcze większą ich ilością niż tą a tą wyliczoną przez kogoś. Mając sprawny układ odpornościowy nie ma potrzeby panikowania z tego powodu, organizm sobie od tysięcy lat radzi z mikrobami. Oczywiście nie popadamy w przesadyzm i jednej gąbki nie używamy pół roku, bo to po prostu niehigieniczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.