Jak przechowywać owoce i warzywa

Na blogu pojawił się już wpis o tym jak przechowywać produkty w lodówce, w którym pisałam o tym na jakich półkach przechowywać nabiał lub wędliny. Wszystko jest uzależnione od tego jaka jest w danym miejscu temperatura.

Każdy produkt potrzebuje innej temperatury, niektóre z nich nie powinny być przechowywane w miejscach nasłonecznionych. Dlatego dzisiaj przeczytacie o tym jak przechowywać owoce i warzywa.

 

 

Ogólna zasada mówi, by owoców nie trzymać w temperaturze wyższej niż 15 stopni, jednak nie zawsze jest to możliwe. W domu nawet w zimie mamy co najmniej 20 i więcej stopni.

Owoce sezonowe takie jak: maliny, truskawki, jagody, poziomki, borówki powinno się przechowywać nie dłużej niż dwa dni i z pewnością najlepszym miejscem na ich przechowywanie będzie lodówka. Przechowuj je nieumyte i z szypułkami, a oczyść je dopiero przed zjedzeniem.

Do przechowywania w lodówce najlepiej nadają się:

  • brokuł
  • kalafior
  • brukselka
  • kapusta
  • marchewka
  • rzodkiewka
  • por
  • koperek i pietruszka

 

 

Mówi się, że nie powinno trzymać się lodówce:

  • ogórków
  • cytryn
  • bananów
  • cukinii
  • grejpfrutów i pomarańczy
  • ziemniaków
  • cebuli
  • ananasa
  • awokado
  • gruszek
  • brzoskwiń
  • czosnku

Co do ziemniaków i cebuli to w 100% się zgadzam. Powinno się je przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Nigdy w workach, tylko tak, by miały dostęp do powietrza. Narażone na światło i wilgoć będą puszczały pędy, a w nich znajduje się najwięcej toksyn.

Cytrusów, brzoskwiń i jabłek nie trzymam w lodówce, bo zawsze kupuję taką ilość, która zostanie zjedzona w przeciągu kilku dni.

W lodówce za to trzymam cytryny, które bardzo długo się nie psują. Wkładam kilka bananów, jeśli akurat kupię duży pęk. W lodówce wolniej dojrzewają i wolniej się psują.

Nie lubię awokado, ale czytałam, że można włożyć je do lodówki i to spowolni proces dojrzewania. Gdy kupimy kilka sztuk i nie zjemy ich w tym samym dniu warto tak zrobić.

Nie trzymam w lodówce pomidorów i ogórków, bo zimne nie smakują dobrze.

Jeśli trzymacie warzywa i owoce w lodówce to mam dla Was kilka rad:

  • wyłóż szufladę ręcznikami papierowymi, które wchłoną wilgoć
  • zawsze planuj posiłki na kilka dni i zawsze rób listę zakupów, nie warto marnować jedzenia. Lepiej iść częściej do sklepu niż wyrzucić.
  • nigdy nie przechowuj produktów w woreczkach foliowych lub papierze śniadaniowym. Skraplająca się para powoduje gnicie produktów
  • zepsute produkty wyrzucamy, nie powinno się ich spożywać, a przy okazji mogą zakażać inne produkty obok których się znajdują
  • jeśli masz do wyboru zakup brudnych warzyw i owoców to takie wybieraj. Np. marchew czy ziemniaki, lepiej umyć je tuż przed użyciem.

I co najważniejsze spożywajcie jak najwięcej owoców i warzyw. W naszej diecie połowę składników, które spożywamy powinny stanowić owoce i warzywa. A z tej połowy 3/4 powinny stanowić warzywa i 1/4 owoce.

 

Jak przechowywać owoce i warzywa

 

A Wy jakie warzywa i owoce przechowujecie w lodówce?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.