Jak czyścić i dbać o drewnianą deskę do krojenia

Posiadam w domu drewniany blat i bardzo mi się on podoba, ale z biegiem czasu uważam, że jest mało praktyczny. Ślicznie wygląda, ale tylko wtedy, gdy odpowiednio o niego dbam. Regularne olejowanie blatu wydłuża jego żywotność, a ja ostatnio robiłam to rok temu, zamiast 6 miesięcy temu. Jak dbać o blat drewniany przeczytacie w moim poście -> TUTAJ.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami informacją na temat tego, jak dbać o drewnianą deskę do krojenia.

Używacie drewnianych desek, czy całkowicie przerzuciliście się na szklane i plastikowe?

W moim domu znajduje się duża deska do krojenia z Ikei, którą znajdziecie TUTAJJestem bardzo z niej zadowolona. Służy również jako stolnica, wyrabiam na niej ciasto na pizzę. Oprócz niej posiadam jeszcze kolorowe deski – zieloną (do warzyw), czerwoną (do mięsa), białą (do owoców). Na desce drewnianej nie kroję mięsa, gdyż bardzo dobrze chłodnie zapachy i zbierają się w niej bakterie. Kroję na niej owoce, warzywa itp.

O deskę drewnianą, tak jak o drewniany blat, należy dbać, by dobrze wyglądała. Zaleca się olejowanie przynajmniej raz na pół roku. Zasada jest dokładnie taka sama jak przy olejowaniu blatu i przeczytacie o tym TUTAJ.

A jak dbamy o deskę codziennie? Lub co parę dni?

Do podstawowego dbania o drewnianą deskę do krojenia potrzebujemy gąbkę, odrobinę płynu do mycia naczyń i bieżącą wodę. 

Jeśli jednak kroimy na niej mięso i inne tłuste potrawy należy zrobić desce peeling z cytryny i soli kuchennej.

Cytryna usuwa przebarwienia, zabija nieprzyjemne zapachy. Sól kuchenna pozwoli pozbyć się resztek jedzenia.

 

 

Bierzemy połówkę cytryny i rozsypujemy sól po desce. Trzemy cytryną po soli i utworzoną papkę zostawiamy na jakiś czas.

 

 

Następnie wycieramy do sucha, np. ręcznikiem papierowym

 

jak dbać o drewnianą deskę do krojenia

 

Na sam koniec olejujemy np. zwykłym olejem do smażenia lub lnianym. To wystarczy jeśli wcześniej raz na pół roku używaliście specjalistycznego środka do olejowania blatów i drewna.

 

jak dbać o drewnianą deskę do krojenia

 

Tak o deskę dbamy co parę dni. Innym sposobem na pozbycie się brzydkich zapachów z deski jest posypanie jej sodą oczyszczoną i spryskanie wodą z octem. Ocet działa dezynfekująco, a soda zabija brzydkie zapachy.

Pamiętajcie! – drewno nie lubi wody i starajcie się nie doprowadzać do sytuacji w której dłuższy czas Wasza deska jest mokra. Woda ją niszczy. Moja w kilku miejscach się rozeszła, ale za parę dni będę olejować blat i przy okazji naprawię trochę deskę do krojenia.

A Wy jak dbacie o deskę do krojenia?

17 odpowiedzi na “Jak czyścić i dbać o drewnianą deskę do krojenia”

  1. Gender Gosposia napisał(a):

    Używam tylko drewnianych desek. Osobnej do ryb, mięs, warzyw/owoców. Czyszczę je sodą i octem. Problem zapachów jest rozwiązany. Żadnaz desek nie jest wycięta z miękkiego, jasnego drewna . Żadnej sosny, olchy itp, nawet dębu.. Same twarde gatunki – króluje bambus.

  2. Gender Gosposia napisał(a):

    Używam tylko drewnianych desek. Osobnej do ryb, mięs, warzyw/owoców. Czyszczę je sodą i octem. Problem zapachów jest rozwiązany. Żadnaz desek nie jest wycięta z miękkiego, jasnego drewna . Żadnej sosny, olchy itp, nawet dębu.. Same twarde gatunki – króluje bambus.

  3. Kasia | KasiaGosposia napisał(a):

    Drewnianą deskę do krojenia używam tylko do krojenia chleba, więc nie potrzebuję aż tak dokładnie o nią dbać :).

  4. KasiaGosposia napisał(a):

    Drewnianą deskę do krojenia używam tylko do krojenia chleba, więc nie potrzebuję aż tak dokładnie o nią dbać :).

  5. Ania S napisał(a):

    Mam taką deskę z ikea i muszę się nią dziś zająć … koniecznie 🙂

  6. Ania S napisał(a):

    Mam taką deskę z ikea i muszę się nią dziś zająć … koniecznie 🙂

    • Kinga napisał(a):

      To trwa tylko chwilę, a warto. Moja w kilku miejsccach nie wygląda dobrze, ale za parę dni zeszlifuję ją papierem ściernym i pomaluję profesjonalnym środkiem do drewna 🙂

  7. Michał Zieliński napisał(a):

    Świetny pomysł – wreszcie deska nie jest nieprzyjemnie wilgotna w dotyku…

  8. […] Ja do tej pory używałam oliwy,do zabezpieczenia mojej drewnianej deski do krojenia. Możecie o tym przeczytać TUTAJ.  […]

  9. […] czemu naczynia będą błyszczały, a w zmywarce będzie ładnie pachniało. Użyjemy jej do czyszczenia deski do krojenia. Dodatkowo cytryna ma właściwości […]

  10. […] Dlatego warto mieć kilka desek do krojenia: do mięsa, do ryb, do warzyw i nawet osobno do chleba. Plastikowe deski do krojenia możemy włożyć do zmywarki i tam zginie większość bakterii. Jeśli chodzi o deskę drewnianą, to odsyłam Was do mojego wcześniejszego wpisu – Jak dbać o deskę drewnianą.  […]

  11. […] deskę do krojenia i pozbędziemy się z niej resztek jedzenia i brzydkich zapachów. O tym jak dbać o deskę drewnianą przeczytacie w moim wcześniejszym […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.