Jak czyścić i dbać o drewnianą deskę do krojenia

Posiadam w domu drewniany blat i bardzo mi się on podoba, ale z biegiem czasu uważam, że jest mało praktyczny. Ślicznie wygląda, ale tylko wtedy, gdy odpowiednio o niego dbam. Regularne olejowanie blatu wydłuża jego żywotność, a ja ostatnio robiłam to rok temu, zamiast 6 miesięcy temu. Jak dbać o blat drewniany przeczytacie w moim poście -> TUTAJ.

Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami informacją na temat tego, jak dbać o drewnianą deskę do krojenia.

Używacie drewnianych desek, czy całkowicie przerzuciliście się na szklane i plastikowe?

W moim domu znajduje się duża deska do krojenia z Ikei, którą znajdziecie TUTAJJestem bardzo z niej zadowolona. Służy również jako stolnica, wyrabiam na niej ciasto na pizzę. Oprócz niej posiadam jeszcze kolorowe deski – zieloną (do warzyw), czerwoną (do mięsa), białą (do owoców). Na desce drewnianej nie kroję mięsa, gdyż bardzo dobrze chłodnie zapachy i zbierają się w niej bakterie. Kroję na niej owoce, warzywa itp.

O deskę drewnianą, tak jak o drewniany blat, należy dbać, by dobrze wyglądała. Zaleca się olejowanie przynajmniej raz na pół roku. Zasada jest dokładnie taka sama jak przy olejowaniu blatu i przeczytacie o tym TUTAJ.

A jak dbamy o deskę codziennie? Lub co parę dni?

Do podstawowego dbania o drewnianą deskę do krojenia potrzebujemy gąbkę, odrobinę płynu do mycia naczyń i bieżącą wodę. 

Jeśli jednak kroimy na niej mięso i inne tłuste potrawy należy zrobić desce peeling z cytryny i soli kuchennej.

Cytryna usuwa przebarwienia, zabija nieprzyjemne zapachy. Sól kuchenna pozwoli pozbyć się resztek jedzenia.

 

 

Bierzemy połówkę cytryny i rozsypujemy sól po desce. Trzemy cytryną po soli i utworzoną papkę zostawiamy na jakiś czas.

 

 

Następnie wycieramy do sucha, np. ręcznikiem papierowym

 

jak dbać o drewnianą deskę do krojenia

 

Na sam koniec olejujemy np. zwykłym olejem do smażenia lub lnianym. To wystarczy jeśli wcześniej raz na pół roku używaliście specjalistycznego środka do olejowania blatów i drewna.

 

jak dbać o drewnianą deskę do krojenia

 

Tak o deskę dbamy co parę dni. Innym sposobem na pozbycie się brzydkich zapachów z deski jest posypanie jej sodą oczyszczoną i spryskanie wodą z octem. Ocet działa dezynfekująco, a soda zabija brzydkie zapachy.

Pamiętajcie! – drewno nie lubi wody i starajcie się nie doprowadzać do sytuacji w której dłuższy czas Wasza deska jest mokra. Woda ją niszczy. Moja w kilku miejscach się rozeszła, ale za parę dni będę olejować blat i przy okazji naprawię trochę deskę do krojenia.

A Wy jak dbacie o deskę do krojenia?

  • Używam tylko drewnianych desek. Osobnej do ryb, mięs, warzyw/owoców. Czyszczę je sodą i octem. Problem zapachów jest rozwiązany. Żadnaz desek nie jest wycięta z miękkiego, jasnego drewna . Żadnej sosny, olchy itp, nawet dębu.. Same twarde gatunki – króluje bambus.

  • KasiaGosposia

    Drewnianą deskę do krojenia używam tylko do krojenia chleba, więc nie potrzebuję aż tak dokładnie o nią dbać :).

    • No i po problemie 😀

  • Ania S

    Mam taką deskę z ikea i muszę się nią dziś zająć … koniecznie 🙂

    • To trwa tylko chwilę, a warto. Moja w kilku miejsccach nie wygląda dobrze, ale za parę dni zeszlifuję ją papierem ściernym i pomaluję profesjonalnym środkiem do drewna 🙂

  • Pingback: Blog o sprzątaniu, organizacji, DIY – perfekcyjnawdomu.pl()

  • Pingback: Blog o sprzątaniu, organizacji, DIY – perfekcyjnawdomu.pl()

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.