Folia aluminiowa do wszystkiego

Autor

Kinga Petrus

Każda z nas używa folii aluminiowej w kuchni do pieczenia albo do zawijania jedzenia. Ale mało kto wie, że może mieć ona również inne zastosowania.
zastosowanie folii aluminiowej1. Do izolacji
Jeśli chcesz dowieźć ciepłe pieczywo np. wybierając się na wakacyjny piknik, wyłóż koszyk folią aluminiową i owiń w ściereczkę. Folia zatrzyma ciepło.
2. Do szorowania
Przypaliłaś garnek, do czyszczenia możesz użyć folii – wystarczy, że zwiniesz ją w kulkę i wyszorujesz nim przypalone miejsca.
3. Do polerowania, czyszczenia biżuterii
Gdy Twoja biżuteria zmatowiała wystarczy, że wyłożysz naczynie folią aluminiową, najesz zimnej wody, wsypiesz łyżeczkę soli i zanurzysz na ok. 3min. Po wyjęciu opłucz i wytrzyj.
4. Przyspiesza prasowanie
Jeśli chcesz oszczędzić czas i przyspieszyć proces prasowania to umieść folię pod nakryciem deski do prasowania. W ten sposób folia odbije ciepło co spowoduje, że tkanina szybciej stanie się gładka 
5. Może nie każdy o tym wie..
Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, a matowa je przepuszcza. Gdy chcemy upiec coś szybkiego to zawijamy danie tak, aby matowa strona była na zewnątrz. Gdy chcemy aby np. pieczone mięso było ciepłe  to zawijamy potrawę w taki sposób, aby błyszcząca strona była na zewnątrz.

Zachęcam Cię do zapisania się do mojego Newslettera 🙂 Co tydzień otrzymasz ode mnie wiadomość 🙂

Udostępnij wpis

Czytaj dalej

Przeczytaj inne wpisy, które mogą Cię zainteresować

11 Responses

  1. Kama pisze:

    O a o punkcie 5 nie wiedziałam ;-).

  2. Kokotek pisze:

    Świetne porady. Jeszcze dziś wykorzystam numer 3. Pozdrawiam

  3. czekam na opinie @Kokotek czy podziałało. Ja sprawdzałam i biżuteria ładnie lśniła 🙂

  4. Anonymous pisze:

    Wprawdzie artykuł ukazał się dość dawno, ale zastanawia mnie punkt 5. Czy na pewno, jeśli chcemy aby pieczone mięso było ciepłe, to zawijamy je błyszczącą stroną na zewnątrz?Przecież matowa przepuszcza ciepło, więc mięsko będzie stygło….Zresztą niedawno było pytanie w "Postaw na milion" i odpowiedź brzmiała: "matowa na zewnątrz", jeśli chcemy zatrzymać ciepło w potrawie i kobietki przegrały sporo kasy. Więc jak to jest?

  5. Anonymous pisze:

    punkt 5 to mit 🙂 oglądałam nie dawno jakiś program, w którym była mowa o folii

  6. Kaczuszka pisze:

    Słyszałam,że nie potrzebne kawałki foli aluminiowej można użyć do ostrzenia nożyczek. Składamy folię kilka razy, aż powstanie kwadracik. Nacinamy nożyczkami i … podobno działa 🙂

  7. Kaczuszka pisze:

    Słyszałam,że nie potrzebne kawałki foli aluminiowej można użyć do ostrzenia nożyczek. Składamy folię kilka razy, aż powstanie kwadracik. Nacinamy nożyczkami i … podobno działa 🙂

    1. Aggie pisze:

      Raczej nic z tego nie wyjdzie:) Ostrzymy nacinając drobny papier scierny:))

      1. Działa, ale oczywiście nie można sądzić, że naostrzymy strasznie tępe nożyczki. Ten sposób nadaje się do regularnego “ostrzenia” by zachowały swoją funkcję

  8. Aggie pisze:

    Raczej nic z tego nie wyjdzie:) Ostrzymy nacinając drobny papier scierny:))

    1. Kinga pisze:

      Działa, ale oczywiście nie można sądzić, że naostrzymy strasznie tępe nożyczki. Ten sposób nadaje się do regularnego "ostrzenia" by zachowały swoją funkcję

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Kinga Petrus

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie może znaczyć coś innego. Dla mnie ważne jest to, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Popularne kategorie
DIY
Warto przeczytać
Porozmawiajmy
Jak mogę Ci pomóc?
Witaj,

jak mogę Ci pomóc?

Masz problem z TM6? - najpierw skontaktuj się ze swoim przedstawicielem