Ciasto z owocami

Ostatnio mam często ochotę na coś słodkiego. Częściej ostatnio sięgam po ciasta i wszystkie smakołyki, które można przygotować z owocami. Co najmniej raz w tygodniu robię naleśniki albo sernik na zimno, a ostatnio ciasta z owocami.

Jeśli mam stać w kuchni i piec, to przepis na ciasto musi być prosty, a przygotowanie nie może trwać dłużej niż 20 min 🙂

Znalazłam w swoim notesie przepis, który bardzo często stosowałam i wiem, że zawsze wychodzi. Spróbujcie, a nie pożałujecie 🙂 Można je przygotować z różnymi owocami, najlepiej użyć takich, które aktualnie dostępne są w sklepie. Przygotowałam je już z  truskawkami, malinami, jagodami, a teraz przyszła pora na brzoskwinie.

Do przygotowania ciasta potrzebujemy:

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego (opcjonalnie, dla tych co lubią posmak wanilii w cieście)
  • szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • owoce
  • cukier puder

Wszystkie składniki mieszamy ręcznie lub w mikserze i przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zdarza się, że nie korzystam z papieru do pieczenia tylko smaruję foremkę masłem i obsypuję bułką tartą. Jednak najlepiej sprawdza się papier do pieczenia, dlatego dbam o to, by zawsze mieć go w domu.

Moja forma ma 26 cm.

 

instagram_perfekcyjnawdomu

https://www.instagram.com/perfekcyjnawdomu/

Ciasto pieczemy ok. godziny, w 180 stopniach. Czasem wychodzi dłużej, ale chodzi o to, by uzyskać efekt suchego patyczka. Po godzinie należy sprawdzić ciasto wykałaczką.

Tym razem ciasto nie wyrosło mi tak dobrze, bo gdy nałożyłam połowę ciasta do foremki to położyłam na nie kawałki owoców. Później dodałam resztę i na wierzchu znowu położyłam owoce. Nie róbcie tak, owoce połóżcie tylko na wierzchu.

 

ciasto z owocami

 

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.

 

ciasto z owocami

 

Teraz już wystarczy ukroić kawałek, zrobić dobrą kawę lub herbatę. Wziąć do ręki ciekawą książkę lub gazetę i delektować się pysznym ciastem. Jest proste do przygotowania i można je często piec nie poświęcają na to zbyt wiele czasu.

 

 

Jeśli wykonacie ciasto z mojego przepisu to podzielcie się zdjęciem w komentarzu 🙂 Smacznego!

8 odpowiedzi na “Ciasto z owocami”

  1. Kasia napisał(a):

    Ciasto wygląda smakowicie 🙂 ja zamiast mleka dodaję maślankę, proporcje bardzo podobne. Zapewne smakuje wyśmienicie tak jak moje : słodkie, wilgotne, nie zakalcowate, puszyste, po prostu pyszneeeeee …. 🙂 Pracowita z Ciebie osóbka – mając takie Maleństwo u boku 🙂 pozdrawiam serdecznie

    • Kinga napisał(a):

      Tak można dodać maślankę i wyjdzie jeszcze lepsze 🙂 Tutaj wyszedł mi lekki zakalec ale tylko dlatego, że dałam owoce do środka, a normalnie nie daję i wtedy jest wilgotny i puszysty tak jak piszesz 🙂 No jestem pracowita, ale są momenty, że czasem brak sił i w domu jest przez chwile bałagan 🙂 szczególnie teraz jak Ania nie śpi w nocy bo ząbkuje i nie mam na nic siły 🙂 Pozdrawiam

  2. Mniam, mniam 🙂 Wygląda pysznie! Z pewnością skorzystam z przepisu 🙂

  3. Joanna Karwala-Firek napisał(a):

    Cudownie nie długo będą, a w sumie już
    są maliny to chętnie spróbuje. A masz przepis na dobrą tartę?

  4. Kinga napisał(a):

    Z malinami już robiłam – pyszne 🙂 A tutaj masz przepis na moją ulubioną tartę 🙂

    http://perfekcyjnawdomu.pl/tarta-z-kurczakiem-i-brokulem/

  5. Petco napisał(a):

    Mmmm, ślinka pociekła, chęci na upieczenie takiego ciasta wzrosły. Nawet podobne w cukierni mnie nie skusi. Wolę zakasać rękawy i wziąć się za pieczenie. Oby wyszło smaczne 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Close
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.