Buraczki – przepis na przetwory zimowe

To już ostatni moment na to, by przygotować jakiekolwiek przetwory na zimę. U mnie w domu pełno jest już gotowych słoików z pomidorami na zupę, suszonymi pomidorami, papryką konserwową i burakami. Chciałabym podzielić się z Wami przepisem na moje domowe buraczki.

 

buraczki_min

 

Ania Lewandowska na swojej stronie Healthy Plan by Ann publikuje wiele przepisów, ucząc nas zdrowego odżywiania. Ma swoich zwolenników i przeciwników, ale ja lubię ją tak samo jak Ewę Chodakowską.

 Znalazłam u niej przepis na sok z burakiem. Czytamy, że burak jest wyjątkowo bogaty w kwas foliowy i jest naturalnym antyoksydantem, zwalcza wolne rodniki, usuwa toksyny z organizmu i odkwasza (odczyn zasadowy), oczyszcza nasze jelita, wątrobę oraz układ trawienny. Burak poprawia samopoczucie, wprawia nas w lepszy nastrój!!! Dodatkowo jest źródłem żelaza i zwalcza anemię oraz nadmierne zmęczenie.Odgrywa kluczową rolę w metabolizowaniu białka, tłuszczy i węglowodanów.

buraczki_2

Potrzebujemy:

 – 3 kg buraków (ok 9 dużych),

– 3-5 papryk czerwonych,

– 3-4 średnie cebule,

– 1/2 szklanki cukru (można mniej),

– 1 łyżka soli,

– 1/2 litra wody,

– 1/2 szklanki octu.

Przepis:

Buraki gotujemy tak by były miękkie. Gdy ostygną trzemy je w wiórki. To samo robię z papryką i cebulą. Wodę, cukier, sól oraz ocet należy zagotować, dodać paprykę z cebulą i chwilę gotować. Dodać buraki i gotować ok. 5 min.
Wkładamy buraki do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut i gotowe. Zachęcam Was do zrobienia buraczków na zimę. Buraki kosztują tylko. 1 zł /kg 🙂
buraczki_3

3 odpowiedzi na “Buraczki – przepis na przetwory zimowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Mam na imię Kinga.

Nikt nie jest perfekcyjny. Dla każdego to pojęcie znaczy coś innego. Ważne jest, by stworzyć taki dom, w którym każdy z członków naszej rodziny będzie czuł się dobrze.

Reklama

Newsletter

Portale społecznościowe

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.